Darfurutvisningar splittrar FN

"Det blir inget uttalande."


FN:s säkerhetsråd förmådde inte enas om ett svar på Sudans beslut att visa ut 13 humanitära organisationer. De 15 rådsmedlemmarna enades på fredagen om att uttrycka sin "oro" över läget i Sudan men inte om ett gemensamt uttalande, uppger västerländska diplomater.

– Det blir inget uttalande, sade Storbritanniens FN-ambassadör John Sawers.

Kina, med vetorätt i rådet, vägrade godta en text som uppmanar Sudan att ändra sitt beslut, uppger en diplomat.

Sudans regering har meddelat att den utvisar organisationerna, sedan internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag beslutat att efterlysa president Omar al-Bashir som misstänkt för bland annat krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten i Darfur.

Sudan menar att hjälporganisationerna stör säkerheten i landet.

–De rör till allt som har med stabilitet och säkerhet att göra och missbrukar det sudanska folkets gästfrihet, säger Abdalmahmood Abdalhaleem Mohamed, Sudans FN-ambassadör, uppger Al Jazeera.

Skrivet av:

Senaste nytt

Ryssland stoppar bensinexporten i sex månader

Villa övertänd i Kristinehamn

En villa i Kristinehamns kommun har fattat eld, enligt Expressen. Magnus Åkervik vid SOS Alarm säger att det finns en spridningsrisk.

Därför säljer Kronofogden 667 000 burkar energidryck på auktion

Kronofogden har sålt 667 000 burkar energidryck på en auktion. Burkarna är en del av totalt 1, 2 miljoner energidrycker som svenska staten ska sälja. Anledningen handlar om ett österrikiskt brottsmål.

50 kilo knark i garaget – tio års fängelse

I ett garage på Orust i Bohuslän hittade polisen nästan 50 kilo narkotika. Nu döms en man till tio års fängelse, rapporterar P4 Väst.

Kunderna rasar mot Bregott: "Så jävla uselt"

Bregott möter stark kritik från kunderna efter att de gjort smörpaketen mindre och samtidigt höjt priserna. Kunderna misstänker krympflation.

Polisen rapporterar om försvunnen person, Sundsvall

"Polisen söker iakttagelser av en försvunnen kvinna", skriver polisen på sin hemsida.