Cyklon driver tusentals på flykt

Kategori fem-cyklonen Hamish närmar sig Australiens kust.


QUEENSLAND. Ett tropiskt oväder dundrar fram längs Australiens nordöstkust. Tusentals helgfirare måste fly undan cyklonen från några av landets främsta turistorter på söndagen.

Queenslands myndigheter beordrade utrymning av Fraser Island när cyklonen Hamish nådde ön som står på FN:s världsarvslista. Då hade ovädret fått kategori fem på stormskalan, den allvarligaste kategorin.

–Under måndag morgon borde vi kunna se stark blåst längs med kusten och tecken på mindre skador, säger Jim Davidson, chef för det lokala meteorologicentret i Queensland, till The Courier-Mail.

Cyklonen drar förbi på tolv landmils avstånd från Queenslands kust, men meteorologerna varnar för att dess väg är svårförutsägbar och Hamish skulle kunna vända av mot fastlandet. Med sin styrka kan den åstadkomma katastrofala skador.

Anna Bligh, regionråd i Queensland, valde att avbryta sin valkampanj för att fokusera helt på det förebyggande arbetet mot cyklonen.

– Alla centrala delar av Queensland har nu vidtagit skyddsåtgärder. Vid det här stadiet fortlöper evakueringen smidigt och människor lämnar sina ställen och fordon på Fraser Island för att ta sig ned mot de södra delarna, säger hon till News.com.au.

Förutom Fraser Island har människor evakuerats från öarna Heron och Lady Elliot.

Fraser Island, världens största sandö, lockar många Australienresenärer. Dess regnskogar, makalösa stränder och möjligheten att se djur som vildhunden dingo lockar.

Se en privatpersons video från området nedan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.