Stockholm

Påvligt sändebud beklagar bråk

Ett påvligt sändebud beklagade i dag bråket mellan Vatikanen och judarna.


Läs mer

Ett påvligt sändebud i Israel beklagade på söndagen bråket mellan Vatikanen och judarna om Förintelsen som utspelat sig den senaste tiden, sedan den katolske biskopen Richard Williamson förnekat delar av Förintelsen i svensk teve.

De senaste månaderna har det av många skäl funnits några verkligt sorgliga stunder i relationen mellan Vatikanen och den judiska världen, sade ärkebiskopen Antonio Franco vid en konferens på Yad Vashem, Förintelsemuseet utanför Jerusalem.

Påven Benedictus XVI upprörde den judiska världen när han hävde bannlysningen av den konservative Williamson, som bland annat hävdade att inga judar gasades ihjäl i koncentrationsläger under andra världskriget när han intervjuades i SVT:s Uppdrag granskning.

Påven till Israel

Påven ändrade sedan sitt beslut och beskrev Förintelseförnekelse som någon oacceptabelt, men skadan var redan skedd. Antonio Francos uttalande på söndagen kom två månader innan Benedictus XVI ska göra sitt första besök i Israel. Resan har planerats en tid, men datumet har nu tillkännagivits - mellan den 8 och 15 maj kommer påven att besöka Mellanöstern.

– Man kan inte vara katolik om man förnekar Förintelsen och det här har slagits fast i så tydliga termer att det inte längre kan råda några diskussioner i frågan, sade Antonio Franco.

Franco, som är påvens sändebud för just Israel och de palestinska områdena, talade vid inledningen av en vetenskaplig konferens om den framlidne påven Pius XII och den katolska kyrkans agerande under andra världskriget.

Ingen saligförklaring

Ämnet har länge varit en öm punkt i relationen mellan Vatikanen och den judiska befolkningen. Akademiker anklagar krigstidspåven för att ha varit passiv under Förintelsen. Den nuvarande påven Benedictus XVI har konsekvent försvarat sin företrädare, som dog 1958, men har än så länge avstått från att skriva under det dekret som erkänner Pius XII:s "heroiska dygder", ett nödvändigt steg i processen att saligförklara någon.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.