Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kupphot fällde Madagaskars arméchef

- 11/03/2009, 13:53 -

Ny arméchef blev André Andriarijaona.

Arméchefen i Madagaskar, general Edmond Rasolofomahandry, sparkades på onsdagen efter att i tisdags ha hotat med att hans trupper skulle ta kontroll över öriket om det inte blir slut på den politiska krisen.

Den nye arméchefen André Andriarijaona svors in på sin post vid en ceremoni i försvarshögkvarteret i huvudstaden Antananarivo. I ett tal antydde Andriarijaona att Rasolofomahandry hade sparkats efter "överläggningar" bland höga officerare.

–Nu står alla militära enheter i Madagaskar bakom mig och vår sammanhållning har inte påverkats, förklarade han.

Vanligen är utnämningar av detta slag förbehållna presidenten, Marc Ravalomanana. En sergeant vid ceremonin sade att skiftet på arméchefsposten var nödvändigt för att "ena de militära styrkorna".

– Vi tar inte längre order av presidenten eftersom han är en av dem som har skapat de problem som har undergrävt försvarsstyrkornas sammanhållning, tillade sergeanten som inte ville framträda vid namn.

Även Rasolofomahandry var närvarande vid onsdagens ceremoni men yttrade sig inte. I sitt uttalande i tisdags gav han landets stridande politiska ledare en frist på 72 timmar att lösa maktkampen mellan regering och opposition.

Våldet i samband med Madagaskars kris har krävt över 100 människors liv sedan i januari.

Skrivet av: