Blodbadet fördjupas på Madagaskar

Specialreklam på teve där människor uppmanas hämta sina döda släktingar på sjukhuset.


MADAGASKAR. Minst 50 döda och ett hundratal sårades när polisen öppnade eld mot demonstranter i huvudstaden Antananarivo, uppger radiostationen Vivo som ägs av den avskedade borgmästaren Andry Rajoelina. Andra rapporter estimerar dödstalet till mellan 20 och 30.

Som Nyheter24 rapporterade i går inleddes blodbadet när anhängare till stadens avskedade borgmästare Andry Rajoelina marscherade mot ett av presidentens kontor. När demonstranterna kom för nära presidenkansliet sköt polisen mot människoskaran.

I dag är sjukhuset i huvudstaden fyllt till bristningsgränsen.

Den avskedade borgmästaren anklagar nu regeringen för att ha mördat civila.

– Människorna var inte beväpnade, de hade endast deras mod, sa han på en lokal radiostation direkt efter dödskjutningarna enligt Al Jazeera.

Dödskjutningen är ännu en i raden och stämjar från en utdragen maktkamp mellan borgmästaren Andry Rajoelina, som förra veckan sa att han skulle ta över makten i Madagaskar, och den nuvarande presidenten Marc Ravalomanana. Rajoelina är en före detta DJ och nöjesunderhållare som under den senaste tiden hållit dagliga protester mot presidenten.

Förra månaden dog 68 personer efter att ett upplopp startades i staden.

Borgmästaren har tidigare beskyllt presidenten, Marc Ravalomanana, för att vara en oförsiktig diktator som slösar bort skattepengarna.

Den ekovänliga ön hyser ett rikt naturliv, med ett antal unika arter, men politiken har inte gett lika mycket glädje som lemurerna som svingar sig fram mellan träden.

Valet 2001 ledde till att Madagaskar fick två presidenter, två regeringar och två huvudstäder. Det senaste valet 2006 vann den nuvarande presidenten Ravalomanana.

Men missnöjet har spridit sig som en löpeld efter att det uppdagades att regeringen köpt ett dyrt privat flygplan till Ravalomanana medan majoriteten av befolkningen lever på mindre än 8 kronor per dag.

Nyligen öppnade regeringen även upp för förhandlingar med ett Sydkoreanskt företag om att sälja av en stor bit attraktiv mark på den tropiska ön, skriver New York Times.

Låt om krisen i Madagaskar:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!