Onsdag 27 Okt
Stockholm

Lång urtankning efter rymdfärjefel

Det tar uppemot två dygn att tömma rymdfärjan Discoverys externa tank.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det tar uppemot två dygn att tömma rymdfärjan Discoverys externa tank efter det senaste problemet inför nästa resa till ISS. Expeditionen kan inledas tidigast på söndag, och har bråttom för att ge plats åt den nygamle rymdturisten Charles Simonyi.

Tanken var nästan full, med två miljoner liter flytande väte och syre, när en läcka upptäcktes inför start i onsdags kväll. Tömningen av tanken är inte klar förrän på fredagen.

– Vi kommer inte att känna till läckans art förrän fredag eftermiddag, sade projektledaren Mike Leinbach, och tillade att nästa startförsök kan väntas mellan söndag och tisdag.

Tisdag är sista möjliga dagen, annars krockar Discoverys tidtabell med nästa uppskjutning av en rysk Sojuz-raket till Internationella rymdstationen (ISS). Sojuz-raketen ska docka med ISS den 28 mars, och eftersom båda rymdskeppen inte får plats samtidigt måste Discovery ha åkt hem då.

På Sojuz-flygningen finns bland andra Charles Simonyi, miljardären som i Göteborg i november gifte sig med svenska Lisa Persdotter. Han blir den första rymdturisten som tar en andra, och för tillfället sista, vända upp i den stora intigheten.

– Min fru gick med på att jag kunde flyga bara en gång till, så det blir ingen tredje gång, sade Simonyi till medierna i förra veckan.

Den svenske astronauten Christer Fuglesang ska enligt planerna i augusti resa till ISS med Discovery, samma färja som tog honom till rymden i december 2006. Fast ju fler förseningar som Discovery drabbas av, desto mer troligt är det att svenskens rymdflygning flyttas fram. Han räknade redan före väteläckan med ett par veckors förskjutning.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela