Franskt par fritogs från pirater

Ett franskt par som hållits kidnappat av somaliska pirater i två veckor fritogs i natt av franska elitsoldater, meddelade presidentpalatset i Paris i dag. Operationen beordrades av president Nicolas Sarkozy. (TT)


Ett franskt par som hållits kidnappat av somaliska pirater i två veckor har fritagits av franska elitsoldater, meddelade presidentpalatset i Paris på tisdagen.

Operationen genomfördes sent i måndags på order av president Nicolas Sarkozy.

En pirat dödades och sex tillfångatogs.

"Presidenten är nöjd med denna framgångsrika operation", löd meddelandet.

Kapare tog över den franska segeljakten Carré d'As med paret ombord i Adenbukten den 2 september och förde den till byn Bargal, ett fäste för pirater i Puntland i norra Somalia.

I april i år genomförde franska kommandosoldater en annan stor operation som slutade med fritagning av den enorma franska lyxjakten Le Ponant med 30 besättningsmedlemmar ombord, de flesta fransmän. Sex pirater fängslades.

I måndags enades EU :s utrikesministrar på möte i Bryssel om att ta itu med piratverksamheten utanför Somalias kust. De diskuterade bildandet av en speciell EU-marinstyrka. (TT)

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SMHI: Risk för extra besvärligt väglag

Klimatförändring bakom extrem värmebölja i Mali

I nästan en vecka steg temperaturerna långt över 40 grader och mer än hundra människor dog. Den extrema värmeböljan i Sahel och Västafrika hade varit osannolik utan klimatförändringen, enligt en ny studie.

Barn som ber föräldrar swisha får sällan nej

Nästan vart tredje barn mellan 8 och 18 år ber regelbundet sina föräldrar om pengar via Swish – och 70 procent av dem får nästan alltid sin vilja igenom, visar en ny undersökning. Man gör nog både sig själv och sitt barn en björntjänst om man swishar lite till höger och vänster, säger Ica-bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér.

Här är namnen att ha koll på i Trumprättegången

Den är historisk i flera avseenden. För första gången pågår en brottmålsrättegång mot en före detta president i USA. I centrum för processen mot Donald Trump står utbetalningar till bland annat en porrskådespelare, för att få henne att hålla tyst om känslig information. Trump nekar till samtliga 34 åtalspunkter. Här är personerna att ha koll på.

Gruvbolag får leta mineral på samebys område

Ett gruvbolag får rätt att leta mineraler i ett område väster om Kiruna trots motstånd från Gabna sameby, rapporterar SVT Sápmi.

Per Anger-priset till kambodjansk fackledare

Den kambodjanska människorättsförsvararen Sithar Chhim tilldelas årets Per Anger-pris för sin kamp för bättre villkor för landets arbetare.