Analytiker: Piratattackerna kan påverka ekonomin

Piraternas attacker mot viktig handelsled kan slå mot din plånbok.


Nyheter24 har tidigare rapporterat om piraterna vid Somalias kust som tagit flera skepp till fånga.

Analytikern Roger Middleton ser ett problem som kan komma att få betydligt större effekt än väntat.

–Det gynnar inte den globala handeln. Allt eftersom somaliska vatten blir mer farliga kommer handelsfartyg att behöva undvika området.

Middleton menar att fartyg måste undvika Adenviken och Suezkanalen om piratattackerna fortsätter. Detta skulle öka transporttiden från Asien och Mellanöstern till Europa och Amerika med flera veckor. Samtidigt blir oljan allt dyrare så det internationella samfundet borde vara mycket oroat, menar Middleton.

– Även bistånd påverkas av piraterna. Det blir svårt för FN:s program för matbistånd (WFP) att leverera nödvändig hjälp till behövande. WFP har redan två gånger fått avbryta leveranser. Och de kan komma att behöva göra det igen, skriver Middleton i en blogg på Independent.

Dessutom kan pengar från lösensummor komma att användas till att köpa fler vapen och detta gör situationen i Somalia bara ännu mer osäker, menar Roger Middleton.

Roger Middleton kommer från Chatham House ett institut som arbetar med att analysera frågor på den internationella politiska dagordningen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!