Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Pirater: Fartyg dumpar kärnavfall

Nyheter | 13/10/2008 11:15

FN-källor bekräftar att olaglig dumping skett i minst tio år.

Under hösten har Nyheter24 flera gånger rapporterat om somaliska pirater som kapat fartyg.

I år ska 61 attacker ha skett, enligt internationella marinbyrån. Men enligt uppgifter till Al-Jazeera kan piratattackerna ha sitt ursprung i olaglig verksamhet som förekommit på somaliska vatten under minst ett decennium.

De somaliska piraterna anklagar europeiska företag för att ha dumpat giftigt avfall i somaliskt vatten. Detta sägs vara anledningen till lösensumman på åtta miljoner som begärts i utbyte mot ett ukrainskt fartyg som tagits till fånga. Och flera källor bekräftar uppgifterna.

–Somalia har använts som en soptipp för giftigt avfall sen början av 1990-talet, säger Nick Nuttall, talesman från UNEP, till Al-Jazeera.

–Det är mycket billigt för europeiska företag att dumpa giftigt avfall i området. Det kostar runt 2,5 dollar per ton. I europeiskt vatten kostar det runt 1000 dollar per ton, säger Nuttall.

Enligt Nuttall är det en rad ämnen som dumpas i Somalia. Avfallet inkluderar radioaktiva ämnen, bly och tunga metaller som kadium och kvicksilver. Även industriavfall, sjukvårdsavfall och kemiskt avfall dumpas. Enligt Nuttall har detta påverkat lokalbefolkningens hälsa.

–Vi på UNEP planerar att utreda skalan av problemet. Men på grund av säkerhetsrisken både på somaliskt vatten och i Somalia är det för tillfället omöjligt att utföra en detaljerad utvärdering av problemet, säger Nuttall till Al-Jazeera.

Även FN:s sändebud i Somalia, Ahmedou Ould-Abdallah, säger att säkra källor bekräftat dumpningen av avfall Somalia. Det är europeiska och asiatiska bolag som dumpar.

–Jag vill påpeka att inga myndigheter stödjer dumpingen. Det handlar om privata bolag och individer som dumpar, säger Ould-Abdallah till Al-Jazeera.

Om lösensumman på åtta miljoner säger Januna Ala Jama, som är talesman för piraterna:

–Lösensumman begärs som en reaktion på all dumping som skett i somaliska vatten de senaste 20 åren. Somaliska kusten har förstörts och vi anser inte att lösensumman kan jämföras med den förödelse som skapats i våra vatten. Även nukleärt avfall dumpas och detta kan döda somalier och förstöra oceanen helt och hållet.

Skrivet av: