Gao Zhishengs familj hoppar av

Den försvunne kinesiske människorättsjuristens familj har hoppat av till USA.


Den försvunne kinesiske människorättsjuristen Gao Zhishengs familj har hoppat av till USA. Enligt den New York-baserade organisationen Human rights in China anlände Gaos hustru och barn till landet i onsdags och söker nu asyl.

– Det var fruktansvärt svårt att ta sig ut ur Kina. Vännerna som hjälpte oss fly tog enorma risker, vissa riskerade till och med sina liv, säger Gaos fru Geng He till Radio Free Asia.

Advokaten Gao Zhisheng är en av Kinas mest frispråkiga människorättsjurister. Han var ursprungligen en lojal medlem i kommunistpartiet men började ta parti för utsatta grupper som Falungong-utövare och kristna vars kyrkor inte godkänns.

Hans kamp har lett till både fängelsevistelser och, enligt människorättsgrupper, tortyr. Gao har varit försvunnen en längre tid och tros hållas fängslad av säkerhetstjänsten. Hustrun berättar att familjen i praktik suttit i husarrest.

– Min dotter har inte kunnat gå i skolan och det gjorde att hon försökt begå självmord flera gånger. Jag hade ingenstans att vända mig så jag flydde med mina barn, säger Geng He.

Avhoppet kommer i samband med att Kinas utrikesminister Yang Jiechi besöker USA. Yang har tidigare sagt till Barack Obamas regering att inte lägga sig i hur Peking sköter frågor om mänskliga rättigheter.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!