Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverige vill utvisa Gitmofånge

- 12/03/2009, 19:04 -

Migrationsverket: Att han blev utpressad spelar ingen roll.

Uiguren Adil Hakimjans flydde från ett liv undan förföljelser men hamnade på Guantanamo under beteckningen "illegal kombattant". Efter några turer gav migrationsdomstolen honom uppehållstillstånd i Sverige, men nu överklagar Migrationsverket beslutet. De vill få honom utvisad till Albanien.

Det hela handlar om den så kallade första asyllandsprincipen. När USA släppte Adil Hakimjans så ska de enligt honom ha tvingat honom att söka asyl i Albanien. Adil, som inte kunde åka hem till Kina igen, gjorde vad de sa för att slippa sitta kvar fängslad på Guantanamo och den albanska staten gav honom uppehållstillstånd.

2007 reste Adil till Sverige för att delta i en konferens och hälsa på sin syster. Här sökte han asyl - han uppgav han att han inte kunde återvända till Kina eftersom han där riskerar förföljelse, samt att han efter orättfärdiga anklagelser och frihetsberövande tvingats söka asyl i Albanien. Men han fick avslag av Migrationsverket.

Adil överklagade dock beslutet och migrationsdomstolen fann vid en sammantagen bedömning av omständigheterna i målet att det fanns tillräckligt tunga skäl för att i detta fall göra undantag från första asyllandsprincipen.

"Utgått från fel bestämmelse"

Men nu överklagar Migrationsverket migrationsdomstolens beslut med hänvisningen att de har prövat första asyllandsprincipen enligt fel bestämmelse i utlänningslagen. De vill att fallet Adil Hakimjan ska prövas igen eftersom han beviljats asyl av Albanien och varit bosatt där, att USA utpressade mannen genom att ge honom valet att sitta kvar på Guantanomo eller bli deporterad till Albanien spelar ingen roll.

Adil Hakimjan levde med sin fru och barn i Kina fram till 1999 då han flydde landet, eftersom hoten och förföljelserna från de kinesiska myndigheterna trappades upp. Han hamnade han till slut i Pakistan där han angavs till den amerikanska armén och fördes till ett fägelse i Afghanistan. Där började en lång resa av fångenskap och misshandel där han efter fyra år på Guantánamo tvingades söka asyl i Albanien. Den 18 februari 2009 beviljade Migrationsdomstolen att han skulle få upphållstillstånd i Sverige.

Skrivet av: