Obama längtar till Rios stränder

I dag tog Barack Obama emot Brasiliens Lula da Silva.


Taro Aso var förste asiat, Gordon Brown förste europé. På lördagen tog Barack Obama emot sin förste latinamerikanske kollega i Vita huset, Brasiliens Lula da Silva. De pratade både finanskris och strandliv.

Efter de japanska och brittiska premiärministrarna blev Lula den tredje jämbördiga världskollegan som satte sig ned hos USA:s nye president.

– Det är ett erkännande av Brasiliens stigande inflytande i världen, sade USA:s biträdande utrikesminister Thomas Shannon om mötet.

Men av kommentarerna efteråt att döma hamnade förbindelserna mellan Brasilien och USA i skuggan av bredare frågor. Lula och Obama kommer att ses igen på G20-toppmötet i London om mindre än tre veckor, och den globala ekonomiska kris som då ska avhandlas var huvudämne även på lördagen.

Obama fick i alla fall tillfälle att uttrycka sin längtan efter brasilianskt strandliv.

–Jag växte upp på Hawaii, så jag tycker det är viktigt att åtminstone besöka Rio där tydligen stränderna är ganska fina, sade han när frågan om en eventuell svarsvisit i Brasilien kom upp.

Lula en medlare

Jag skulle älska att åka till Amazonas, men jag misstänker att Republikanerna här hemma skulle föredra att jag tog mig till Amazonas och åkte vilse.

På tal om sydligare nejder hade Lula möjlighet att uppmana Obama till att sträcka ut handen till latinamerikanska ledare, i första hand Ral Castro på Kuba och Venezuelas Hugo Chávez, som haft minst sagt svårt att samarbeta med Obamas företrädare George W Bush. Där finns det förhoppningar om att Lula, som representerar en politisk medelväg mellan den Chávezledda vänstervågen och USA:s kapitalism, kan fungera som en slags medlare.

– USA är mycket medvetet om att Brasilien är på väg att bli en storspelare på världsscenen, sade Leonardo Martinez-Diaz vid tankesmedjan Brookings Institution i Washington till Reuters.

Ilsken Bush

Världens blickar riktas i det sammanhanget mot "Summit of the Americas", ett interamerikanskt toppmöte som ska hållas i Port of Spain på Trinidad den 17-19 april. Obama har redan lämnat besked att han kommer. Om Chávez och Castro också dyker upp öppnas möjligheten till banbrytande kontaktknytande - bara Barack Obama och Kubas diktator i samma byggnad skulle vara en smärre sensation. Det kan hur som helst inte gå mycket sämre än det senaste interamerikanska toppmötet, i Argentina 2005. Chávez var där, men inte Ral Castros företrädare och bror Fidel. Diskussionerna om frihandel blev så hetsiga att Bush flög därifrån i vredesmod, lämnande övriga statschefer att samla upp spillrorna.

– Det är sällan man ser sådana här diskussioner, sade då en paff Ricardo Lagos, Chiles dåvarande president.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.