Beröm till Obama för ja till paket

Det var Barack Obama som säkrade jasegern hävdar partikamrater i kongressen.


Omvärlden berömmer USA:s kongress för att till slut ha antagit det stora krispaketet. Demokraternas presidentkandidat Barack Obama lyftes fram av partikamrater i kongressen.

Både Obama och hans republikanske rival inför USA:s presidentval, John McCain, har gett motvilligt stöd till paketet. Liksom president George W Bush har de klargjort att ett ännu värre öde hotar USA om ingenting görs.

President Herbert Hoover anses ha vidtagit åtgärder som förvärrade 1930-talets depression. Han ansåg dessutom att de drabbade medborgarna måste rida ut det ekonomiska sammanbrottet utan hjälp från staten. Hans agerande ledde till långvarig massarbetslöshet och nöd.

Europa och Kina välkomnade representanthusets ja. EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso sade att representanthuset "visat ansvarskänsla".

Kinas centralbank uttryckte hopp om att planen sjösätts så snabbt som möjligt.

– Kina och USA har gemensamma intressen av att stabilisera finansmarknaden, sade en talesman.

Representanthuset röstade först nej till paketet på 700 miljarder dollar, 4 900 miljarder kronor. Men i fredagens omröstning, efter vissa ändringar, blev det ja.

Senaten, kongressens överhus, antog paketet i sin första votering i onsdags med 74 röster mot 25. Representanthuset, underhuset, röstade andra gången igenom paketet med god marginal - 263 "yea" mot 171 "nay".

Debatten i representanthuset återupptogs i fredags efter chockartade nyheter om att USA, ännu världens största ekonomi, förlorat 760 000 arbetstillfällen hittills i år. Arbetslösheten ligger nu på 6,1 procent. Sjunkande aktiekurser drog ner värdet på pensionssparandet. Den dagliga ekonomiska verksamheten lamslogs gradvis.

President Bush undertecknade omedelbart lagen och gick sedan på helgledighet. Finansminister Henry Paulson lovade att snabbt verkställa den. USA:s finansdepartement kan nu köpa upp de skulder som har visat sig omöjliga att kräva in.

– Demokrater berömde Obama för att ha värvat anhängare till paketet bland vacklande demokrater.

– Jag vill verkligen lovorda Barack Obama. Han fick dem att tro på att detta var det enda rätta, sade Nancy Pelosi, talman i representanthuset.

Paketet har setts som ett viktigt test för Obamas och McCains politiska förmåga.

McCain svor att rensa upp på finansgatan Wall Street i New York om han blir president.

– Den här räddningslagen är inte perfekt, och det är en skandal att den är nödvändig. Men vi måste minimera skadorna på vår ekonomi som orsakats av korrupta och inkompetenta seder på Wall Street och i Washington, sa han, enligt TT.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.