Krismöte ska rädda tysk bank

- 05/10/2008, 16:34 -

Banken Hypo Real Estate håller på att kollapsa. (TT)

I Tyskland hålls i dag ett krismöte för att rädda banken Hypo Real Estate (HRE) från att kollapsa. Bara en dag efter att ledarna för Europas största ekonomier uteslutit ett gemensamt räddningspaket liknande USA:s.

I går kväll gick den största bankräddningsaktionen i tysk historia i kras. Hypo Real Estate (HRE) uppgav då att det konsortium som skulle ta över banken för 35 miljarder euro har hoppat av.

Källor uppger för Reuters att konsortiet backade efter att det uppstått brist på likvida medel och att man kräver att regeringen tar ett större ansvar.

Därför träffas representanter för olika banker och Tysklands finansdepartement för att i elfte timmen försöka hitta en lösning, innan marknaderna öppnar i morgon.

Efter gårdagens toppmöte om finanskrisen mellan Merkel, Storbritanniens premiärminister Gordon Brown, Italiens Silvio Berlusconi och Frankrikes president Nicolas Sarkozy sade Merkel att "varje land måste ta ansvar på en nationell nivå".

Även för italienska Unicredit samt belgisk-nederländska Fortis pågår krisöverläggningar. En insatt källa säger till Reuters att Unicredit i dag håller extraordinärt styrelsemöte för att studera möjligheter till att få in likviditet i banken.

Nederländska delar av det vacklande Fortis förstatligades i fredags, ett radikalt grepp som i dag godkändes av EU. Men Belgiens premiärminister Yves Leterme säger till medier att han fortfarande hoppas att Fortisdelar i Belgien och Luxemburg ska kunna räddas av privata intressen.

Det pågår kontakter med privata grupper, flera stycken. Vi ska inte i det här läget fatta beslut pressade mot väggen, säger Leterme.

Skrivet av: