Azerier röstar om mandatperioder

Ja-sidan väntas vinna.


Azerbajdzjan folkomröstade på onsdagen om huruvida landets president ska få sitta i obegränsat antal mandatperioder.

Ja-sidan väntades vinna med klar marginal. I de senaste valen har de styrande aldrig låtit den splittrade och hårt kuvade oppositionen få mer än några enstaka procent av rösterna.

Den oljerika forna sovjetrepubliken styrs med fast hand av den auktoritäre presidenten Ilham Aliyev, som för sex år sedan efterträdde sin far Heydar som statschef. Den äldre Aliyev hade i sin tur i olika omgångar styrt republiken ända sedan slutet av 1960-talet.

Klanen Aliyev och maktpartiet Nya Azerbajdzjan har kritiserats för sitt sätt att kväsa all opposition. De senaste årens höga oljepris har samtidigt skapat en stark högkonjunktur som fått lyxhotell och nybyggen att frodas i huvudstaden Baku.

– Jag röstade så att Ilham Aliyev ska kunna fortsätta vara vår president, eftersom han har gett oss stabilitet. Jag får ut min pension och han har gjort vår stad så vacker, sade 72-åriga pensionären Khatima Jabrailova när hon röstade.

– De här grundlagstilläggen är bra för folket. Om presidenten förtjänar att vara statschef så kan han vara det i resten av sitt liv, tyckte i sin tur 70-årige läraren Sabir Farajev.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!