Nato vill säkra valet i Afghanistan

Nato anser att det behövs ytterligare 4 000 soldater.


Nato anser att det behövs ytterligare 4 000 soldater för att säkra ett fritt och rättvist presidentval i Afghanistan.

Våldsspiralen befinner sig på sin högsta nivå sedan talibanerna störtades från makten vid den USA-ledda invasionen 2001. Under fjolåret dödades omkring 5 000 människor, varav 2 000 civila, enligt FN:s statistik.

Nato-chefen Jaap de Hoop Scheffer sade på onsdagen att han vill ha ytterligare fyra Nato-bataljoner på plats till valet den 20 augusti.

Valet ses som ett avgörande prov för Afghanistan. Om valet blir en framgång eller ett misslyckande kommer att överskugga allt annat som händer i år, anser diplomater.

USA kommer under nästa år att sända ytterligare 17 000 soldater till Afghanistan. Nato-ledningen har krävt att medlemsländerna sänder temporära förstärkningar i samband med valet men har inte tidigare preciserat hur många som behövs.

President Hamid Karzai har sagt att mycket återstår att göra i Afghanistan, däribland att åstadkomma försoning med de talibaner som inte samarbetar med al-Qaida. Nyligen sade USA:s president Barack Obama att han är öppen för tanken att inleda en dialog med moderata talibaner. Responsen från talibanrörelsen har hittills var negativ.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!