Iran svarar USA med dörr på glänt

"Om ni förändrar er, så förändrar vi oss."


Barack Obamas tal om förändring är mest en slogan, tycker Irans högste ledare Ali Khamenei. Men efter USA-presidentens videobudskap ställer även Iran dörren på glänt:

– Om ni förändrar er, så förändrar vi oss.

Efter ett försonligt videomeddelande från USA:s president till Iran, ärkefiende sedan 30 år, i fredags kom på lördagen ett oväntat utförligt och öppet svar från den islamiska republikens andlige ledare.

– Ni förmedlar en slogan om förändring men vi har inte sett någon förändring. Har ni tagit bort sanktionerna? Har ni slutat stödja sionistregimen (Israel)? Säg oss vad ni har ändrat. Förändring bara i ord räcker inte, sade Khamenei i ett tv-sänt tal.

Stöd till Hamas

Mannen som i praktiken har sista ordet i alla viktiga beslut i Teheran tillade dock att Iran är redo att ändra sin politik som USA ändrar sin.

– Vi kommer att vaka och vi kommer att döma. Om ni förändrar er, så förändrar vi oss. I fredagens utspel, en helghälsning i samband med det persiska nyåret, hyllade Obama iransk kultur genom seklen och beklagade den 30-åriga sprickan mellan länderna. Han betonade att Iran borde kunna få sin "rättmätiga plats i världssamfundet".

– Den positionen kan inte uppnås genom terror eller vapen, sade Obama - klara hänvisningar till Teherans stöd för Hamas och Hizbollah, och misstankarna om att landet försöker skaffa sig kärnvapen.

– I denna nyårshälsning anklagar de Iran för stöd för terrorism, satsningar på atomvapen och dylikt. . . så vad har egentligen förändrats? kontrade Khamenei.

290 döda

Samtidigt kastade ayatollan fram liknande anklagelser mot USA. Han nämnde att Washington stödde Iraks diktator Saddam Hussein när denne invaderade grannlandet 1980, vilket ledde till ett blodigt krig som varade nästan hela 80-talet. Khamenei betonade också att Iran inte glömt att i samma veva som kriget tog slut, 1988, sköt USA:s flotta ned ett Iran Air-plan i Persiska viken. Samtliga 290 ombord dödades i vad som USA alltid kallat ett tragiskt misstag.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

Flera år gammal mat hittades på äldreboende

Matvaror som gått ut för flera år sedan, smuts och gamla matrester på golvet hittades på ett äldreboende i Mölndal på måndagen, rapporterar P4 Göteborg.

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

Kenyas militärchef och ytterligare nio högt uppsatta militärer omkom i en helikopterkrasch omkring 40 mil nordväst om huvudstaden Nairobi på torsdagen.

Kidnappad flicka befriad efter tio år

1 timme sedan
En ung kvinna har räddats från sina kidnappare i nordöstra Nigeria, tio år efter det att hon fördes bort.

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

1 timme sedan
Högsta domstolen i Maldiverna i Indiska oceanen har beslutat att den dömde tidigare presidenten Abdulla Yameen omedelbart ska släppas, och upphäver därmed en tidigare fängelsedom på elva år för korruption.

Polisen i Östersund rapporterar om fylleri / lob

1 timme sedan
"Centrum, berusad kvinna omhändertagen", skriver polisen på sin hemsida.