Ovisst varför Montanaplanet störtade

Federala utredare söker orsaken till att planet störtade på en kyrkogård.


Federala utredare sökte på måndagen orsaken till att ett privat passagerarplan föregående dag störtade på en kyrkogård i den amerikanska delstaten Montana. Alla 17 ombord, många av dem barn, dog i kraschen.

Ögonvittnen såg planet slå ner på kyrkogården och fatta eld. Företrädare för USA:s luftfartsstyrelse FAA vägrade spekulera om vad som vållat olyckan, men enligt vissa uppgifter kan planet ha varit överlastat.

– Vi tror att det handlade om en skidresa för barn, sade Mike Fergus på FAA.

Det enmotoriga planet, enligt Reuters av modell Pilatus PC12, var på väg från Oroville i Kalifornien mot Bozeman i Montana, en 150 mil lång färd. Men kursen lades om mot samhället Butte 13 mil längre västerut. Där kraschade planet på Heliga korsets kyrkogård nära Buttes flygplats.

"Allt brann"

Martha Guidoni blev vittne och hann ta en bild av hur höga flammor slog upp och satte träd i brand.

– Vi såg planet störta rakt ner på kyrkogården med nosen före, berättade hon för tv-bolaget CNN. Hon och hennes man rusade till platsen för att försöka hjälpa till. Vi kom för sent. Det fanns ingen att hjälpa. Allt brann.

Maken Steve Guidoni sade det inte var mycket kvar av planet som låg nedtryckt i marken. Han försökte se om någon kunde dras ut men såg bara kringstrött bagage, eld och några flygplansdelar.

Oklar maxlast

Enligt FAA:s talesman Les Dorr ägdes planet av en uthyrningsfirma i Oregon. Han sade att plantypen normalt tar 9-10 personer men att just olycksplanet kan ha varit godkänt för fler passagerare. Flygadvokaten och förra federala inspektören Mary Schiavo sade sig känna till plantypen väl.

– Detta plan är godkänt för bara nio passagerare, sade hon till CNN.

Visserligen sägs det att de var barn, men om de inte sitter i knä på någon - vilket inte är något säkert sätt att flyga - så får planet bara ta nio passagerare och två besättningsmedlemmar.

– När man landar med detta plan får det bara väga omkring 4 000 kilo och tomvikten är närmare 2 700 kilo, så marginalen är inte så stor, sade Schiavo.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!