Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hiv:s historia kartlagd

- 05/10/2008, 19:45 -

Forskare från Arizonas universitet tror att det var koloniseringens fel.

Koloniseringen grundade städer varifrån viruset kunnat spridas med folkförflyttningar och handel till resten av världen.

– Nu kan vi måla en förvånansvärt detaljerad bild av den tid och plats där hiv först uppstod och muterade, och sålunda förhistorien till aidspandemin, säger Professor Paul Sharp, expert på hivs ursprung och evolution vid Edinburgh universitet till BBC.

Han kommenterar en upptäckt av forskare från Arizonas universitet som fått göra studier på ett av de tidigaste exemplaren man funnit – från Demokratiska republiken Kongo redan 1959. Den visar att det kan ha varit koloniseringen som gjorde att viruset kunnat uppstå. Dock inte med flit. De tror att viruset tog skuttet till människor mellan 1884 och 1924. Det kan ha hänt när människor i Leopoldville - då i belgiska Kongo – nu Kinshasa i Demokratiska republiken Kongo – åt infekterat apkött.

Det är genom att jämföra två väldigt tidiga fall som doktor Michael Worobey och hans team förstått hur det kunnat spridas till människor – och hur det sedan tagit sig vidare över världen. Han tror att det kom till USA från Haiti runt 1969 – och när det väl kommit till USA så spred det sig över hela världen.

Skrivet av: