Söndag 19 Sep
Stockholm

Larm om resistent HIV i Kina

Kinesiska myndigheter är mycket oroade över det resistenta HIV-virusets utbredning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Resistenta HIV-stammar har spridit sig utanför de så kallade högriskgrupperna till den övriga befolkningen, rapporterar ledande forskare.

Ordföranden för AIDS-institutet Kina, Chen Zhiwei, är djupt oroad över situationen. Han menar att det kan bli kritiskt för många smittade kineser eftersom det inte finns så många bromsmediciner i Kina.

– Alla dessa muterade virustyper finns redan i Kina och breder ut sig bland patienterna, säger Chen Zhiwei till Gulf News.

HIV-virus brukar inte mutera och bli resistenta förrän efter långvarig användning av mediciner, rapporterar SVT. Men kvalitén och variationen av mediciner är avgörande för virusstammarnas utveckling.

– Vi har inte tillräckligt många typer av mediciner i Kina för att stoppa de resistenta virusstammarna om de sprider sig, tillägger Chen Zhiwei enligt Gulf News.

Forskare har uppmanat Kina till att ta in fler olika typer av mediciner i landet. Man har man bara tillgång till sju av över 20 typer av HIV-mediciner. Det begränsar behandlingsmöjligheterna och tillåter det resistenta virusstammarnas utbredning.

Även om HIV är obotligt så kan sjukdomen hållas i shack med konsekvent behandling. Men på landsbygden bland fattiga är informationen och sjukvården begränsad vilket leder till att många människor inte får behandling.

Ungefär 700 000 människor uppgavs ha HIV eller AIDS i Kina efter rapporter 2007. Det var en ökning med åtta procent från 2006, skriver Gulf News.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela