Hiv-Sverige i falsk trygghet

Antalet hiv-fall ökar i Sverige i takt med fördomar och en stigmatiserad mediebild.


Sverige ses som ett modernt, civiliserat land med kunskap om de sjukdomar som drabbar "tredje världen". Hiv ses fortfarande som något oförenligt med det svenska samhället. Hiv tillhör "dem", "människor i Afrika" eller möjligtvis "hiv-männen".

Men sanningen är en helt annan. Antalet hiv-fall ökar dramatiskt i Sverige inom alla samhällsskikt.

"1980-talets skräck övergick i likgiltighet. Men nu stiger smittotalen och antalet svenskar som insjuknar i aids är fler än på tio år", skriver tidskriften Fokus i en granskning av Hiv-Sverige.

Okunskapens mörker i upplysta tider

Tidigare i år bröt infektionsläkaren Sven Britton fördomsvallarna och tog sig till "gräddans kvarter" kring Stureplan i centrala Stockholm och erbjöd hiv-test och information.

– Jag ville öka medvetenheten om att smittan även finns där. Vi vet inte hur många som har hiv i den socialgruppen, säger han till Fokus.

En annan utsatt grupp är ungdomar som har sex utan att riktigt reflektera över att hiv är en sjukdom som vem som helst kan få.

– Jag vet i alla fall att man kan få hiv av sex och att det är vanligt i Afrika, säger en ung man från högstadiet, på besök vid ungdomsmottagningen i Lidingö, till Fokus.

De så kallade "Hiv-männen"

Mediernas benämning av hiv-smittade pendlar mellan ett ogreppbart lidande hos en befolkning långt långt bort, och de ondsinta "hiv-männen", som använder smittan som ett skarpladdat vapen. Bilden är onyanserad och speglar inte den verklighet vi lever i. En annan grupp som fick oönskad uppmärksamhet vid hiv-utbrottet på 1980-talet , var de homo- och bisexuella männen. Män som har sex med män utgör fortfarande den största andelen av de smittade. Men samtidigt har upplysningen kanske varit störst inom HBT-samhället under de senare åren.

– Där har gayrörelsen visat vägen med sin uppsökande verksamhet. Deras information har varit konkret och explicit med beskrivningar av hur man ska genomföra den sexuella akten. Oralsex i stället för analsex – det var väl ingen som hade pratat om det tidigare, säger Viveca Urwitz, enhetschef vid avdelningen för hiv-prevention, till Fokus.

Dagens sanning om hiv

Regeringen satsar på att halvera antalet hiv-fall till 2016, men det är en kamp mot en negativ spiral. "2007 anmäldes dessutom 541 nya fall av hiv – den högsta siffran sedan 1986. Av de smittade 178 i Sverige, nästan alla var män som har sex med män", skriver Fokus. Samma år rapporterades 71 fall av utvecklad aids.

Sammanlagt har kommuner, landsting och frivilligorganisationer sammanlagt har gjort av med 3,5 miljarder sedan 1986, enligt Fokus. Nu är frågan var Sverige är på väg med hiv-frågan. Den måste hanteras på bred front och erbjuda konkreta åtgärder.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Intrum sparar bort hundratals miljoner

Stort vinstlyft för SEB

Ett högre räntenetto och ett större inflöde från finansiella transaktioner lyfter storbanken SEB:s vinst i första kvartalet mer än väntat. Men efterfrågan på krediter fortsätter dämpas av det höga ränteläget, enligt vd Johan Torgeby.

Ökad vinst för Volvo Cars

Volvo Cars redovisar en ökad rörelsevinst. För första kvartalet landade vinsten på 6,8 miljarder kronor jämfört med 6,3 miljarder kronor samma period föregående år.

Lägre vinst för Husqvarna

Husqvarna, tillverkare av trädgårdsmaskiner, gjorde en vinst på 1 930 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 2 364 miljoner kronor samma period i fjol.

Morgonens nyheter 24 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

USA:s ultimatum till Tiktok: Sälj eller kastas ut

USA:s senat har röstat ja till ett förslag som kan komma att förbjuda Tiktok i landet. Techjätten måste kapa banden till Kina, eller slängas ut från den amerikanska marknaden.