Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stort maktskifte väntas i Japan

- 30/08/2009, 14:15 -

Vallokalsundersökningar visar att oppositionen får majoritet i underhuset.

Japans statsbärande parti Liberaldemokraterna, LDP, väntas tappa makten efter nästan 50 års oavbrutet maktinnehav. Det relativt nybildade Demokratiska partiet, DJP, väntas få cirka 315 av underhusets 480 platser, enligt de senaste vallokalsundersökningarna. Därmed kan oppositionen säkra två tredjedelars majoritet som ger de nycklarna till eventuella grundlagsändringar.

Siffrorna talar därför att den konservative premiärministern Taro Aso kommer att få avgå. Aso och Liberaldemokraterna har haft svårt att sätta bilden av stabilitet under de senaste åren. Förre premiärministern Junichiro Koizumi tvingade till exempel avgå efter att han misslyckats med att genomföra utlovade reformer, som var efterlängtade bland väljarna.

– Våra vallokalsundersökningar visar att oppositionen med DJP kommer att ta fler än 300 mandat, vilket är mer än en majoritet i underhuset, säger japanska NHK, enligt BBC News.

DJP har tidigare pekat ut den politiska inriktningen och har velat skifta fokus från att hjälpa näringslivet till att hjälpa konsumenter och arbetare. Finanskrisen har slagit hårt mot Japan, som har rekordstor arbetslöshet (i juli 5,7 procent) och dras med en sargad ekonomi.

DJP-ledaren Yukio Hatoyama har lovat att satsa på välfärden, minska byråkrati och förbättra landets relationer med USA.

Skrivet av: