Tisdag 18 Maj
Stockholm

Japan redo att angripa Nordkorea

Premiärminister Taro Aso kräver att missiluppskjutningen stoppas.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

TOKYO. Japan går ut med en skarp varning om att gå till angrepp mot Nordkorea. Landet förbereder sig för att skjuta ned en nordkoreansk långdistansmissil för att skydda sitt luftrum.

Nordkoreanska generaler har sagt att om Japan hejdar missilen är det att betrakta som en "krigshandling". Kim Jong Ils regim har fastställt att uppskjutningen av Taepodong 2 kommer att äga rum någon mellan den 2 och den 8 april.

Missilen kommer enligt planen att flyga över Japan och den första delen väntas landa i vattnet cirka 120 mil nordväst från den japanska kusten.

– Vi kommer att ta hand om det som kommer emot oss. Vi förbereder oss för vilken nödsituation som helst, sa Japans försvarsminister Yasukazu Hamada, enligt Sky News.

Enligt den nordkoreanska regimen är uppskjutningen av missilen en del i ett fredsprogram, som bland annat ska resultera i att en satellit skjuts upp och lägger sig i omloppsbana runt jorden. Det uttalandet gjorde att Japans premiärminister Taro Aso djupt upprörd.

– De kan kalla det för satellit eller vad som helst, men det skulle hur som helst strida mot en FN-resolution från 2006 som förbjuder Nordkorea från att skjuta upp missiler, sa han enligt Sky News.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela