Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fildelare i Danmark går fria

- 31/03/2009, 08:12 -

Danska fildelare hävdar att deras IP-nummer kidnappats - vinner i rätten.

Bara en dag kvar - i morgon startar jakten på fildelarna. Med den nya Ipredlagen får intresseorganisationer samla in bevis i form av IP-nummer hos de personer som man misstänker begår brott mot upphovsrättslagen. Men frågan är hur kraftfull lagen kommer att bli?

I Danmark, där en liknande lag funnits i flera år, har tre personer gått fria på bara ett halvår sedan de hävdat att andra personer kidnappat deras IP-adresser, och sedan använt den för att ladda ner illegala filer.

Per Overbeck, som är en av advokaterna som försvarat misstänkta fildelare, ger sken av att den danska fildelningslagen är tandlös. I hans byrålåda ligger runt 200 kravbrev som personer har fått från intresseorganisationer som misstänker att de laddat ner upprättshovsskyddad musik och filmer. Men kravbreven bestrids och Overbeck tror inte att fallen kommer att gå till domstol.

– Jag tror knappast att Antipiratgruppen går vidare med dem, vi har vunnit så många mål redan, säger Overbeck till Sydsvenskan.

Skrivet av: