Parti vill stoppa Ghana-val

Fortfarande oklart om fredagens planerade presidentval ska genomföras.


GHANA. Det var sent på torsdagskvällen oklart om fredagens planerade presidentval i den sista återstående valkretsen i Ghana skulle genomföras. Det styrande partiet Nya patriotiska partiet (NPP) vill stoppa valet av säkerhetsskäl.

NPP:s talesman Arthur Kennedy sade sent på torsdagskvällen att en domstol har beslutat att valet ska ställas in. Den officiella valkommissionen sade dock att valet kommer att hållas som planerat på fredagen.

– Det är inte något jag känner till. Såvitt jag vet kommer valet i Tain att hållas som planerat, svarade valkommissionens chef Kwado Afari-Gyan på frågan om domstolsbeslutet.

Jämn kamp

Kampen mellan NPP:s och oppositionens kandidat är knivskarp. Endast 23 000 röster skiljer det mellan kandidaterna efter valet i söndags som genomfördes i samtliga valkretsar utom Tain.

Oppositionspartiet NDC:s kandidat John Atta Mills leder med knappa 50,13 procent före NPP:s Nana Akufo-Addos 49,87 procent. Valet i den sista valkretsen Tain med sina 50 000 invånare var planerat till fredagen, vilket skulle avgöra valet.

– Vi har bestämt att omständigheterna inte skulle bidra till ett fritt och rättvist val i morgon och om ett sådant hålls kommer vi inte att vara en del av det, sade Arthur Kennedy till en privat radiostation på torsdagen.

Video: Tidigare valsiffror

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Hundratals kilo kokain beslagtaget

MP: Ett ödesval för klimatet och naturen

Miljöpartiets fokus i EU- valet kommer att ligga på klimat, natur och demokrati. Det här är ett ödesval för klimatet och naturen, säger språkröret Daniel Helldén på en pressträff där partiets valmanifest presenteras.

Dödstalet stiger efter attacken mot Tjernihiv

Minst 18 människor dödades i den ryska attacken mot staden Tjernihiv i norra Ukraina på onsdagen. Både Ryssland och Ukraina uppger att de hejdat drönarattacker under natten.

Fortsatta anfall mot Gaza – 40 platser på en dag

I skuggan av den upptrappade konflikten mellan Israel och Iran fortsätter israelisk militär sina offensiver mot Gaza. Mellan måndagen och onsdagen dödades över 100 palestinier i Gaza, enligt FN:s humanitära organ Ocha.

Mugg återkallas – kan orsaka kvävning

En muminmugg återkallas eftersom den kan orsaka kvävning, skriver Konsumentverket.

Bunge ser krokig väg mot räntesänkning

Hon står fast vid bedömningen att styrräntan kan sänkas i maj eller juni. Men vägen är inte spikrak och hon konstaterar att det har hänt en del de senaste veckorna.