Söndag 1 Aug
Stockholm

Parti vill stoppa Ghana-val

Fortfarande oklart om fredagens planerade presidentval ska genomföras.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

GHANA. Det var sent på torsdagskvällen oklart om fredagens planerade presidentval i den sista återstående valkretsen i Ghana skulle genomföras. Det styrande partiet Nya patriotiska partiet (NPP) vill stoppa valet av säkerhetsskäl.

NPP:s talesman Arthur Kennedy sade sent på torsdagskvällen att en domstol har beslutat att valet ska ställas in. Den officiella valkommissionen sade dock att valet kommer att hållas som planerat på fredagen.

– Det är inte något jag känner till. Såvitt jag vet kommer valet i Tain att hållas som planerat, svarade valkommissionens chef Kwado Afari-Gyan på frågan om domstolsbeslutet.

Jämn kamp

Kampen mellan NPP:s och oppositionens kandidat är knivskarp. Endast 23 000 röster skiljer det mellan kandidaterna efter valet i söndags som genomfördes i samtliga valkretsar utom Tain.

Oppositionspartiet NDC:s kandidat John Atta Mills leder med knappa 50,13 procent före NPP:s Nana Akufo-Addos 49,87 procent. Valet i den sista valkretsen Tain med sina 50 000 invånare var planerat till fredagen, vilket skulle avgöra valet.

– Vi har bestämt att omständigheterna inte skulle bidra till ett fritt och rättvist val i morgon och om ett sådant hålls kommer vi inte att vara en del av det, sade Arthur Kennedy till en privat radiostation på torsdagen.

Video: Tidigare valsiffror

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela