Söndag 20 Jun
Stockholm

Minimal seger i guldålderns Ghana

Hockeyveteranen John Atta-Mills ser ut att bli Ghanas nye president. Dock på det lilla håret..

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Hockeyveteranen John Atta-Mills ser ut att bli Ghanas nye president, men med minimal marginal. Det forna Guldkusten kan gå mot en ny storhetstid, samtidigt som grannländer stapplar fram i kaos.

Med bara något tiotal av de 230 valkretsarna kvar att räkna uppgav ghananska medier att Atta-Mills, från oppositionspartiet NDC (National Democratic Congress), låg på cirka 51 procent av rösterna efter söndagens avgörande valomgång.

Men Nana Akufo-Addo från det styrande NPP (New Patriotic Party) hade då under dagen sakta men säkert knappat in.

I den första omgången i början av december, då fler kandidater fanns med, slutade exutrikesministern Akufo-Addo efter en rafflande rösträkning på cirka 49 procent och den tidigare landslagsspelaren i landhockey Atta-Mills på 48 procent.

Nästan demokratiomröstning

Den nuvarande presidenten John Kufuor fick efter åtta år vid makten inte ställa upp igen. Bara att han därmed utan bråk drar sig tillbaka ses som ett positivt utropstecken i det fattiga och på många håll instabila Västafrika.

– Ghanas val är inte bara en möjlighet till en fredlig övergång från en president som respekterar mandatperiodgränserna, men ses också som ett test, nästan en folkomröstning om demokratin i Afrika, sade USA:s Afrikaansvarige minister Jendayi Frazer, en av valets utländska observatörer, till medier i huvudstaden Accra.

Ghana har de senaste åren varit en klippa av stabilitet i en region där Elfenbenskusten under 2000-talet har gått från kaos till kaos, Sierra Leone och Liberia stapplar fram efter oerhört grymma inbördeskrig, det utfattiga Guinea-Bissau håller på att tas över av latinamerikanska knarkbaroner och Guinea-Conakry togs så sent som häromveckan över av militären.

MTG satsar

Som fredligt engelskspråkigt land lockar Ghana allt fler västerlänningar, både turister och investeringar. Stockholmsbaserade mediejätten MTG startade till exempel nyligen i Ghana sin första tevekanal utanför Europa, Viasat 1, och noterade då i sitt pressmeddelande att landet hade en BNP-tillväxt på osannolika 68 procent under 2007.

Ännu mer kan det bli när landet om något år räknar med att börja utvinna olja i stor skala. Då är det lätt att glömma att årets val bara är det tredje sedan demokratin fick fäste 1992. Och att det är mindre än tio år sedan Elfenbenskusten, som Ghana delar en uppemot 50 mil lång gräns med, ansågs lika stabilt och framgångsrikt som Ghana är nu.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela