Tisdag 22 Jun
Stockholm

Diplomat körde på spion i Moskva

Brittisk diplomat körde på rysk spion i Moskva.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En brittisk diplomat i Moskva körde på en fotgängare som visade sig vara en hög rysk spion.

35-årige Andrew Sheridan säger till polisen att han körde sin diplomatbil på en gata i västra Moskva när plötsligt en fotgängare gick ut bakom en parkerad bil. Sheridan hann inte stoppa.

Senare framkom det att mannen som blev påkörd, och fick huvudskador samt ett brutet ben, var överste inom FSB, efterföljaren till KGB.

Mannen arbetar på en elitakademi som tränar agenter för fronttjänst.

Andrew Sheridan själv klarade sig oskadd i olyckan, i vilken han körde en bil med diplomatskyltar. Sheridans fru Ekaterina jobbar också på British Council. Hon berättar om olyckan för Daily Mail:

– Andrew väntade på trafikpolisen och gav dem en fullständig redogörelse, där han förklarade att han inte hann se fotgängaren i tid eftersom han gömdes bakom den parkerade bilen.

Detaljer från olyckan, inklusivde foton, kom upp på en officiell nyhetsbyrås hemsidan, men bara timmar senare var alla spår borttagna, utan förklaring.

Andrew Sheridan är vice direktör på Britsh Council i Moskva, vilka har till uppgift att sprida brittisk kultur i utlandet. Rysslands president Dmitry Medvedev har kallat British Council för "ett spionnäste", och ledaren Lord Kinnock har haft en bitter fejd med Kreml, som en del av de försämrade relationerna mellan länderna efter regimkritikern Alexander Litvinenkos förgiftning i London 2006.

British Council har tvingats stänga kontoren i S:t Petersburg och Ekaterinburg som en följd av påstådda skattebrott.

Förra veckan avvisade en domstol en domares beslut att delvis ställa in en skatteskuld på motsvarande 265 miljoner kronor som Kreml hävdar att British Council är skyldiga. Bilolyckan kan påverka brittiska ambassadens försök att återöppna kontoren negativt.

Andrew Sheridan har diplomatisk immunitet och kan inte åtalas. Detsamma gäller hans fru Ekaterina, som också jobbar på British Council i Moskva. Hon har tidigare gått på Röda Arméns militärskola på Kuba.

En taleskvinna för utrikesutskottet säger:

– Det här var en olycklig trafikolycka. Jag tror inte man ska läsa in något mer än så i det, skriver Daily Mail.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela