Moskva stoppade Kremlkritisk demo

I Ryssland har polisen stoppat två demonstrationer som är kritiska.


Två demonstrationståg, ett i Moskva och ett i S:t Petersburg har avbrutits av polisen och åtminstone ett hundratal demonstranter har arresterats.

Polisens kravallbussar spärrade av två torg i Moskva där demonstranterna samlats och dussintals människor arresterades.

I S:t Petersburg hejdade polisen ett demonstrationståg på 100 personer från att marschera genom stadskärnan och tio personer greps.

Protesterna var de senaste i raden att arrangeras av den tidigare världsmästaren i schack, Garri Kasparov, som tröttnat på makten i Kreml och Putins långa skugga över den ryska politiken. Kasparovs kollega i oppositionen, Eduard Limonov, hör till dem som arresterats.

Dagens demonstrationer var ett led i firandet av den nya oppositionsrörelse, som Garri Kasparov grundat - Solidaritet. Den bär samma namn som den polska befrielserörelse som bekämpade kommunismen och dess mål är, enligt Kasparov, att demontera Putins makt i Kreml.

Ytterligare en namnkunnig ledare i oppositionsrörelsen är den tidigare biträdande premiärministern, Boris Nemtsov.

Det unga Ryssland, en Kremlinlojal ungdomsrörelse, som backar upp Putin, smällde av rökbomber utanför kongresshallen där oppositionsrörelsen Solidaritet samlats. Några av Putins ungdomshuliganer bar apdräkter, hånade deltagarna och kastade bananer på dem, uppger BBC.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.