Toppdiplomat sparkas

Diplomaten misstänks för att ha lurat regeringskansliet på tusentals kronor.


Det var den 17 december som diplomaten polisanmäldes av regeringskansliets personalansvarsnämnd. Mannen sitter i ledningen för en av Sveriges större ambassader och statssekreterare HG Wessberg var en av dem som skrev under anmälan.

Wessberg skriver att nämnden tror att toppdiplomaten nu riskerar ett fängelsestraff, om han fälls i domstol. I över två års tid betalade man ut 10 000 kronor till diplomaten skattefritt. Detta var ett så kallat utlandstillägg.

På kansliet var det ingen som reagerade, och i efterhand har man förklarat misstaget med att det bara har rullat på sedan inmatningen gjorts i datasystemet. Inte heller mannen slog larm efter han fått den skattefria löneförhöjningen. I stället använde han pengarna till konsumtion och investeringar.

Först under hösten 2008 upptäcktes de felaktiga utbetalningarna, då diplomaten redan fått ut 246 000 kronor. Mannen erbjöd sig i ett brev till UD att betala tillbaka pengarna, men menar att regeringskansliet var minst lika ansvariga till misstaget.

– Tjänstemannen har nu återbetalat pengarna och ska ha ett möte med expeditionschefen på UD efter helgerna, säger Cecilia Julin, presschef på UD, enligt Expressen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Polisen i Göteborg rapporterar om knivlagen

"Två personer bråkar på Nils Erikssonsplatsen. En av dem ska enligt de första uppgifterna bära kniv.", skriver polisen på sin hemsida.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

1 timme sedan
En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.