Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Toppdiplomat sparkas

- 03/01/2009, 14:13 -

Diplomaten misstänks för att ha lurat regeringskansliet på tusentals kronor.

Det var den 17 december som diplomaten polisanmäldes av regeringskansliets personalansvarsnämnd. Mannen sitter i ledningen för en av Sveriges större ambassader och statssekreterare HG Wessberg var en av dem som skrev under anmälan.

Wessberg skriver att nämnden tror att toppdiplomaten nu riskerar ett fängelsestraff, om han fälls i domstol. I över två års tid betalade man ut 10 000 kronor till diplomaten skattefritt. Detta var ett så kallat utlandstillägg.

På kansliet var det ingen som reagerade, och i efterhand har man förklarat misstaget med att det bara har rullat på sedan inmatningen gjorts i datasystemet. Inte heller mannen slog larm efter han fått den skattefria löneförhöjningen. I stället använde han pengarna till konsumtion och investeringar.

Först under hösten 2008 upptäcktes de felaktiga utbetalningarna, då diplomaten redan fått ut 246 000 kronor. Mannen erbjöd sig i ett brev till UD att betala tillbaka pengarna, men menar att regeringskansliet var minst lika ansvariga till misstaget.

– Tjänstemannen har nu återbetalat pengarna och ska ha ett möte med expeditionschefen på UD efter helgerna, säger Cecilia Julin, presschef på UD, enligt Expressen.

Skrivet av: