Nynazistbrotten ökar kraftigt

Oron stiger i Tyskland efter den kraftiga ökningen av högerradikala våldsbrott.


Oron över högerradikala våldsbrott stiger i Tyskland efter en rapport som visat en kraftig ökning i år, skriver Sydsvenskan.

Kulmen nåddes för två veckor då polischefen i den sydtyska staden Passau knivhöggs och var nära att dö. Gärningsmannen söks i kretsar kring det nynazistiska partiet NPD, tyska nationaldemokratiska partiet.

Enligt rapporten uppgick antalet våldsdåd med högerextremistisk anknytning till 12 000 bara under årets tio första månader. Under hela förra året registrerades drygt 9 000 liknande brott.

Den del som har antisemitisk bakgrund har ökat i motsvarande grad: cirka 800 under januari till och med september i år medan motsvarande siffra för hela 2007 var drygt 700.

Reaktionen har varit kraftig, både efter mordförsöket i Passau och rapporten. Krav har åter rests på att regeringen ska försöka få författningsdomstolen att förbjuda NPD. Men många menar samtidigt att det är lönlöst, och att sådana försök har misslyckats tidigare.

Nynazisternas taktik är att göra sina symboler och slagord så lika de nazistiska som är förbjudna som möjligt. Men de ser till att inte gå över gränsen, vllket gör det svårt att få dem fällda i domstolen.

Ordföranden i förbundsdagens, parlamentets, inrikesutskott, socialdemokraten Sebastian Edathy, föreslog i helgen att de demokratiska partierna och andra liknande organisationer ska hålla ett ”toppmöte för demokratin” och forma ett program för kampen mot högerextremisterna.

Polischefen i Passau Alois Mannichi överlevde knivöverfallet bara tack vare en snabb operation. Två personer sitter anhållna men polisen har inte kunnat styrka att det är de skyldiga. Brottsrubriceringen är därför medhjälp till mordförsök.

Misstankarna om att gärningsmannen är att söka i NPD-kretsar grundar sig på att polischefen envist och framgångsrikt bekämpat nynazisterna. Han har därför upprepade gånger hotats.

När Mannichi stacks ner skrek knivmannen:

– Sluta trampa på våra gravar.

Det kopplas till en händelse för cirka två år sedan i samband med begravningen av en av de ledande männen inom den sydtyska delen av NDP. Just när graven skulle läggas igen gick en man fram och la den förbjudna hakkorsflaggan över kistan.

När det blev känt beordrade Alois Mannichi att graven skulle öppnas och flaggan beslagtas.

NDP:arna blev naturligtvis rasande, skriver Sydsvenskan.

Nynazister i Passau:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!