Bushs avgång välkomnas

75 procent av amerikanerna kommer inte att sakna president Bush i Vita huset.


Inte en dag för sent. Så sammanfattar de amerikanska väljarna president George W Bushs kommande avgång. Tre av fyra amerikaner säger att de är glada att Texasbon flyttar ut ur det Vita huset.

Det visar en ny mätning från CNN/Opinion Research Corporation som presenterades under fredagen. 23 procent av de tillfrågade säger att de kommer att sakna Bush som överbefälhavare.

– Tidigare under detta år hade Bush några av de lägsta popularitetssiffrorna för en president som vi har sett under ett halvt århundrade, så det är förståeligt att allmänheten är angelägen i att en ny president ska ta vid, säger Keating Holland, CNN:s opinionschef till CNN.

Och Bush blir slagen av sin föregångare Bill Clinton. Andelen som inte kommer att sakna Bush är 24 procentenheter högre än de 51 procent som sa att de inte skulle sakna Clinton efter hans presidentskap i januari 2001. 45 procent av de svarande då uppgav att de skulle sakna Clinton, enligt mätningen.

Endast en tredjedel vill se Bush aktiv i offentligheten efter att han avgår, vilket är 22 procentenheter lägre än Clintons siffror.

– Det har ungefär varit som ett kraschat äktenskap. Det började bra. När president Bush först intog Vita huset under 2001, såg mer än 60 procent honom som energisk och beslutsam. Det intrycket höll sig efter attackerna den 11 september. Allmänheten såg honom fortfarande på samma sätt när han fortsatte under sin andra mandatperiod, 2005. Men inte längre. Allmänheten har helt tappat förtroendet för denna president, säger Bill Schneider, politisk analytiker på CNN.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!