Måndag 21 Jun
Stockholm

Nyliberal ska bilda ny stat

Will Buchanan och 20 000 nyliberaler ska göra New Hampshire mindre beroende av den amerikanska staten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

MANCHESTER. Nyliberalen Will Buchanan är inne på spurten. Snart har han anlänt till slutmålet vid New Hampshires kust. Det är inte särskilt långt kvar, och sträckan är oerhört mycket kortare än när han började gå från Oregon i april.

Buchanan, 35, som är en av de största profilerna i The Free State Project, såg det som sitt kall att gå till New Hampshire, på USA:s östkust, och hitta sitt nya hem, för att sätta ett exempel och börja ett nytt liv. Han anlände först den 14 december till delstaten med sin fru Brooke. Båda har hyrt ett hus i Henniker och är snart framme. Frun har genom hela USA följt sin make i en bil den jämsides gående Buchanan, skriver msnbc.com.

The Free State Project, FSP, är en amerikansk sammanslutning av nyliberaler, eller libertarianer, som har som mål att flytta 20 000 likasinnade till en enda delstat för att påverka delstatspolitiken och minska politikens makt på lokal, statlig och federal nivå. 2003 valde de New Hampshire, känt för mottot "Live free or die" och som helt saknar inkomstskatt och moms. Delstaten, med drygt en miljon invånare och 24 000 kvadratkilometer stort, brukar ses som en av de mest liberala delstaterna i USA.

– Jag jobbade som dataprogrammerare och programmerade för reklambyråer, och jag insåg att det inte var det jag ville spendera resten av mitt liv med. Det kändes inte riktigt meningsfullt. Så det här är en vändning i riktning mot ett nytt liv och ett sätt att göra friheten starkare, säger Will Buchanan till msnbc.com.

Se Will Buchanan berätta om sin långa resa nedan.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela