Stockholm

Mordkomplott mot president avslöjad

Den bolivianske presidenten skulle mördas på begäran av den högerinriktade oppositionen.


Läs mer

BOLIVIA. En högt uppsatt regeringstjänsteman meddelade under måndagen att man avslöjat en komplott mot landets president Evo Morales. Enligt uppgifter skulle Morales mördas av en man när han befann sig i en folkmassa.

– För några veckor sedan mottog man information om planer på mord och de planerna kom från den högerinriktade oppositionen, sade guvernörsministern Alfredo Rada, enligt La Nacion.

Venezuelas president, Hugo Chavez, uppgav också att Morales avslöjat mordplanerna mot honom under ett telefonsamtal.

– Jag sade till honom att han skulle vara försiktig, meddelade Chavez, enligt Chron.

Den bolivianske presidenten är landets första av indianskt ursprung. Han är dessutom den enda presidenten i boliviansk historia som fått mer än 50 procent av rösterna i ett val. Folkmajoriteten i landet tillhör ursprungsbefolkningen, men klyftorna mellan dem och den vita befolkningen har sedan länge gett upphov till stora konflikter.

Morales har skapat stort ogillande hos den vita högern som misstycker med Morales socialistiska reformer, som han bland annat vill genomföra med att ge mark till jordlösa bönder.

Säkerheten runt presidenten har nu förstärkts, men oppositionen hävdar att Chavez uttalande saknar trovärdighet och menar att det inte är första gången som oppositionen anklagas utan bevis.

Se mer här.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.