Samtal återupptagna i Bolivia

President Evo Morales regering återupptog på söndagen samtalen med oppositionsledare.


President Evo Morales regering återupptog på söndagen de försenade samtalen med oppositionsledare efter flera dagars oroligheter som fått honom att utlysa undantagstillstånd i en av de revolterande delstaterna.

Vicepresident Alvaro Garcia sade att samtalen med en företrädare för de fem revolterande delstaterna hålls i presidentpalatset efter flera veckors våldsamma sammandrabbningar mellan oppositionsstyrkor och regeringssoldater.

Morales har anklagat oppositionen för att vilja genomföra en fascistisk och rasistisk kupp och kallat högeroppositionen för Bolivias fiender som vill störta hans regering med våld.

Presidentens angrepp kom i ett tal i lördags inför tusentals anhängare i Cochabamba i landets fattiga och kokaodlande hjärtland.

I veckoslutet utlyste Morales undantagstillstånd i Pandoprovinsen, sedan flera dagars kravaller enligt officiella uppgifter krävt minst 24 dödsoffer.

Pando kontrolleras nu av militär och polis. Möten med tre eller fler personer är förbjudna, liksom demonstrationer och att bära vapen. Utegångsförbud råder under dygnets mörka timmar.

Konflikten har delat Bolivia i två delar - den fattigare bergiga landsändan i väster varifrån president Evo Morales kommer, och det mer välmående och naturresursrika låglandet i öster.

Demonstranterna i de fem östliga provinserna kräver större självständighet och kontroll över den lukrativa naturgasen, samt motsätter sig Morales planer på att ändra konstitutionen och ge land åt de fattiga.

Skrivet av:

Senaste nytt

NY Times: Larm om Hamasattack avfärdades

Det här innebär Viaplays kris för dig

Ett bolag i kris, med brist på pengar, uppskjutna rapporter och stora utförsäljningar av rättigheter. Vad innebär egentligen Viaplays kris för kunderna? Lite vet vi men mycket är fortfarande oklart.

Polisen i Skellefteå rapporterar om brand

"Brand i personbil vid E4 Boviken, Skellefteå.", skriver polisen på sin hemsida.

Mindre tryck i bilhallarna

Antalet nyregistrerade bilar i november minskade med 2,7 procent jämfört med samma period 2022, utifrån ny statistik från Mobility Sweden. Hittills i år är uppgången 2,9 procent. Andelen laddbara bilar låg på 61,5 procent.

Rekordfå soltimmar i november

November har varit mörkare än vanligt i nästan hela landet. I Östersund kikade solen bara fram under nio timmar under hela månaden.

Mer fart inom svensk industri

1 timme sedan
Inköpschefsindex för industrin, en indikator för konjunkturläget, steg i november till 49 jämfört med 46,2 föregående månad. Det är den högsta nivån sedan september 2022.