Tisdag 27 Sep
Stockholm

Samtal återupptagna i Bolivia

President Evo Morales regering återupptog på söndagen samtalen med oppositionsledare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

President Evo Morales regering återupptog på söndagen de försenade samtalen med oppositionsledare efter flera dagars oroligheter som fått honom att utlysa undantagstillstånd i en av de revolterande delstaterna.

Vicepresident Alvaro Garcia sade att samtalen med en företrädare för de fem revolterande delstaterna hålls i presidentpalatset efter flera veckors våldsamma sammandrabbningar mellan oppositionsstyrkor och regeringssoldater.

Morales har anklagat oppositionen för att vilja genomföra en fascistisk och rasistisk kupp och kallat högeroppositionen för Bolivias fiender som vill störta hans regering med våld.

Presidentens angrepp kom i ett tal i lördags inför tusentals anhängare i Cochabamba i landets fattiga och kokaodlande hjärtland.

I veckoslutet utlyste Morales undantagstillstånd i Pandoprovinsen, sedan flera dagars kravaller enligt officiella uppgifter krävt minst 24 dödsoffer.

Pando kontrolleras nu av militär och polis. Möten med tre eller fler personer är förbjudna, liksom demonstrationer och att bära vapen. Utegångsförbud råder under dygnets mörka timmar.

Konflikten har delat Bolivia i två delar - den fattigare bergiga landsändan i väster varifrån president Evo Morales kommer, och det mer välmående och naturresursrika låglandet i öster.

Demonstranterna i de fem östliga provinserna kräver större självständighet och kontroll över den lukrativa naturgasen, samt motsätter sig Morales planer på att ändra konstitutionen och ge land åt de fattiga.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.