Ryssland: Georgien vill ha folkmord

Ordkriget mellan Ryssland och Georgien fortsätter med förnyade anklagelser.


Ordkriget mellan Ryssland och Georgien fortsätter med förnyade anklagelser.

På tisdagen offentliggjorde Ryssland en utredning som hävdar att Georgien begick folkmord under konflikten med Ryssland i augusti.

– Vi har sett ett folkmord på det ossetiska folket, sade Aleksandr Bastrykin vid ryska åklagarämbetet.

162 civila sydossetier dödades av Georgien under kriget enligt utredningen. Det är betydligt färre än de 500 som angavs av sydossetiska rebeller och de 1 500 som nämndes av Ryssland under konflikten.

– Men det är inte antalet som är viktigt. Det som spelar roll är att vi nu bevisat att det fanns en medveten plan att utplåna ossetierna som folkgrupp, sade åklagaren.

Georgiska företrädare avfärdade de ryska uppgifterna som "cyniska lögner" och "Kremlpropaganda".

Kriget inleddes i somras med att georgisk trupp försökte återta Sydossetien, som med ryskt stöd förklarat sig självständigt.

Ryssarna slog dock tillbaka med kraft, men störtade inte den georgiska regeringen.

Fientligheterna upphörde efter EU-medling. Nu råder en spänd fred. Representanter för Europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE har vistats i landet som observatörer men avvecklar verksamheten vid årsskiftet. Planerna på förhandlingar med Ryssland om förlängt mandat har skrinlagts på grund av oenigheten om huruvida de skulle ha rätt att undersöka förhållandena inne i Sydossetien.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!