Onsdag 10 Aug
Stockholm

Präster faller för frestelser

Annika Borg: Eftersom präster har uniformer lockar de kvinnor till sig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

– Vi människor är, åtminstone bitvis, driftsstyrda. Präster är människor. Därför är det inte heller förvånande att präster begår snedsteg.

Med dessa ord inleder Svenska kyrkans präst Annika Borg sitt inlägg i debatten om den manliga prästkårens sextrakasserier. Enligt Borg kan man härleda porrsurfandet, de sexuella övergreppen och till och med misshandeln inom kyrkan ur densammas benägenhet att blunda för sexualdriften.

Och resultatet, för präster som blundar för det sexuella begäret, blir att det görs än mer lockande. För en del blir lockelsen att gå över gränsen oemotståndlig. Dessutom får präster många chanser att trampa snett.

– Prästskap är ett uniformsyrke, därmed lockar de kvinnor till sig förklarar Borg. Det är därför lättare för den manliga prästen att falla dit. Den manlige prästen tänder i sin tur på rollen som beskyddare av en ofta utsatt kvinna.

Borg tror att lösningen ligger i att diskutera problemen, men kyrkan blundar.

–Kyrkan glömmer och förlåter för snabbt, som om problemen inte fanns. De tar det inte på allvar, blundar. Vi ska låtsas att vi inte är driftstyrda, för då händer ingenting, skriver Annika.

I stället föreslår Annika Borg att man ska ta upp problemet redan under prästutbildningen och på prästens vidareutbildningar, enligt artikeln på Newsmill.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.