30 år för palestinsk ledare

Ahmed Saadat befanns skyldig till att ha lett en olaglig terroristorganisation.


En israelisk militärdomstol har dömt Ahmed Saadat, ledare för den palestinska organisationen PFLP, till 30 års fängelse. Han befanns skyldig till att ha lett "en olaglig terroristorganisation".

En anonym militär källa sade till AFP efter utslaget att domstolen hållit Saadat ansvarig för alla dåd som PFLP utfört.

Ahmed Saadat anklagas för mordet på Israels ultranationalistiske turismminister Rehavam Zeevi 2001. Han ska ha gett order om mordet efter det att PFLP:s tidigare ledare Abu Ali Mustafa dödats av israeliska soldater i en helikopterräd i Ramallah.

Palestinska myndigheten gick 2002 med på att spärra in Saadat i det palestinska fängelset i Jeriko med amerikanska och brittiska övervakare. Fängslandet var ett av kraven från Israel för att häva blockaden av PLO-ledaren Yasser Arafat, som hållits isolerad i sitt högkvarter i Ramallah en längre tid.

Vid en väpnad räd mot fängelset i mars 2006 förde israeliska soldater bort Saadat och fyra andra PFLP-medlemmar. Israeliska åklagare beslöt dock därefter att inte åtala Saadat för mordet på turismministern utan lade ansvaret för det helt på de fyra andra männen.

PFLP fördömde torsdagens dom som rent politisk.

När israelerna grep honom anklagade de honom för att ha dödat Zeevi, men den anklagelsen fanns inte med i domen vilket bevisar att gripandet var politiskt och inte hade någon koppling till säkerhetsfrågor, sade PFLP-medlemmen Khalida Jarar till AFP.

Högerextremisten Zeevi var bland annat en förespråkare av tanken att alla palestinier i Gaza och på Västbanken skulle deporteras till andra arabländer.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!