Tjetjensk protest mot rysk domstol

Beslut att frige en arméöverste väcker starka känslor i Tjetjenien.


En rysk domstols beslut att frige en arméöverste som fängslats för mordet på en ung tjetjensk kvinna väcker starka reaktioner i Tjetjenien.

Hundratals människor demonstrerade på torsdagen i huvudstaden Groznyj mot att översten Jurij Budanov friges flera år i förtid från sitt fängelsestraff. Demonstranterna bar plakat med texter som "Mördaren måste bli kvar i fängelset" och "Våldtäktsmannen och mördaren måste fängslas på livstid".

De skrev också under en vädjan till president Dmitrij Medvedev och premiärminister Vladimir Putin att ingripa så att Budanov kvarhålls i fängelset.

– Detta handlar inte om Budanov, utom om det ryska rättsväsendets inställning till tjetjenerna, sade den tjetjenska människorättsombudsmannen Nurdi Nuchadzjijev.

– Den väntade frigivningen av Budanov är en klarsignal för en kampanj att frige andra kriminella som begått brott i Tjetjenien.

Jurij Budanov dömdes 2003 till tio års fängelse för att ha rövat bort, våldtagit och mördat den unga tjetjenskan Elza Kungajeva. Rättegången pågick i flera år och fick stor uppmärksamhet. Den sågs som ett test på Rysslands beredvillighet att straffa sina egna soldater för övergrepp i Tjetjenien.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!