Dödssiffran i Ukraina stiger - 22 döda

Minst 22 personer omkom explosionen i ett bostadshus i den ukrainska semesterorten Jevpatoria vid Svarta havet sent i går kväll.


Minst 22 personer omkom i en gasexplosion i ett bostadshus i den ukrainska semesterorten Jevpatoria vid Svarta havet.

Räddningsarbetare och boende sökte desperat efter överlevande i rasmassorna efter explosionen i ett femvåningshus sent i onsdags kväll. Dödssiffran förmodades stiga.

–Det här är en hemsk, ohjälplig förlust för alla släktingar och närstående till dem som dött, sade Ukrainas president Viktor Jusjtjenko och utlyste på grund av olyckan, som bland annat krävde två barns liv, den 26 december till nationell sorgedag.

Jusjtjenko och premiärminister Julia Tymosjenko, som har fört en bitter maktkamp de senaste månaderna, visade prov på en sällsynt sämja när de anlände till olycksplatsen på Krimhalvön i samma bil.

Myndigheterna förnekade länge att det rörde sig om en gasexplosion, men Tymosjenko informerade på juldagen själv journalister om att olyckan orsakats av en explosion i syrgas- eller acetylenbehållare som förvarats i husets källare utan tillstånd.

Enligt en talesperson för det lokala räddningsverket hade man lyckats räddat 21 personer ur rasmassorna. Fem av dem fick föras till sjukhus.

Se AP:s rapportering kring gasolyckan i Ukraina

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!