Knarkkriget skördar 5300 offer

Det mexikanska folket lever i ständig skräck för drogkartellerna.


Det var i oktober i år som några mexikanska arbetare gjorde en makaber upptäckt när de anlände till sin arbetsplats på en ranch i Guamuchil, Sinaloa, på morgonen. På ett trädkors fann de chockerade arbetarna ett svårt skändat människohuvud spetsat med texten ”så att ni lär er respektera reglerna” nedanför.

Den skrämmande upptäckten är bara ett exempel av åtskilliga på den terror som de mexikanska jordbrukarna och ranchägarna får utstå från från de kriminella drogkarteller som verkar i området. Allt för att de ska samarbeta och inte tala med polisen.

Bara i år har det begåtts över 5 300 drogrelaterade mord i Mexiko och kartellerna har bokstavligt talat lämnat högar med halshuggna kroppar efter sig.

– Kartellerna fungerar som arméer som försöker ta över ett område. De kontrollerar befolkningen med brutalt våld, säger Leon Reyes, som tränar poliser inför kampen mot kartellerna.

Det militära tillvägagångssättet speglar kartellernas ursprung som många gånger går att spåra tillbaka till just den mexikanska militärens specialstyrkor.

– Dessa före detta soldater är väl tränade i dödandets konst. Och de har inte längre några militära ledare som håller dem tillbaka, säger Reyes till al Jazeera.

Det är möjligheten att tjäna stora summor pengar som lockar över många militärer till kartellernas drogarméer. Kartellerna beräknas tjäna uppemot 240 miljarder kronor varje år på försäljningen av droger på andra sidan gränsen, i USA. Till det kan även läggas en tilltagande smuggling av droger över till Europa.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Knarkkung gripen
Senaste nytt

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

Sveriges Radio har tekniska problem

Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

1 timme sedan
Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

1 timme sedan
Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.