Dansk storsvindlare erkänner

Den efterlyste misstänkte storsvindlaren Stein Bagger landade i morse hemma i Danmark.


Stein Bagger, tidigare utnämnd till "Årets entreprenör", lämnades över till Danmark av amerikansk polis. Men varken handfängsel eller fotbojor tyngde den efterlyste danske misstänkte storsvindlaren Stein Bagger när han på tisdagsmorgonen återvände med flyg från USA där han suttit häktad en tid.

– Han har varit väldigt samarbetsvillig och sa att han ville komma hem till Danmark och möta sina, sa en taleskvinna vid USA:s immigrations- och tullmyndighet, enligt PCWorld.

Bagger greps genast av danska ekoutredare och erkände han bland annat bedrägeri under häktningsförhandlingen.

Men två amerikanska polismän fanns med för att formellt överlämna Bagger till den danska rättvisan i form av ekopolisen som grep Bagger så snart han tagit mark. Redan under förmiddagen inleddes förhören med honom sedan han fördes i polisens skåpbil till rätten i Lyngby, flankerad av ett stort pressuppbåd.

Även tidigare har det gått rykten om att Bagger lämnat poliscellen i Los Angeles och varit på väg till Danmark, men denna gång var det på riktigt.

Bagger, skaparen av IT Factory, utsågs för några veckor sedan till "Årets entreprenör" i Danmark. I dag är bolaget i konkurs och Bagger misstänks för att ha lurat banker och andra på belopp i miljardklassen.

Den 41-årige Bagger, som i perioder bott och verkat i Sverige, ska bland annat ha förfalskat sin närmaste mans underskrift vilket lett till att en rad banker gjort stora förluster på leasingkontrakt.

Bland de banker som tvingats erkänna förluster finns SEB, som sägs ha förlorat runt 70 miljoner svenska kronor på direktörens svindlande affärer. Danske Bank riskerar att förlora 350 miljoner kronor.

Affärstidningen Börsen och den ansedda revisionsfirman Ernest & Young har återtagit sin utmärkelse som Årets entreprenör från Stein Bagger.

Varken polis eller advokat har haft möjlighet att tala med Bagger som för tio dagar sedan anmälde sig till polisen i Los Angeles efter att ha gått under jorden under en semesterresa till Dubai.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.