Dansk storsvindlare kom inte hem

- 12/12/2008, 18:22 -

Trots uppgifter om motsatsen återvände inte Stein Bagger till Danmark. (TT)

Trots uppgifter om motsatsen återvände inte den misstänkte danske storsvindlaren Stein Bagger till Danmark i dag.

För några veckor sedan var Bagger, skaparen av IT Factory, "Årets entreprenör" i Danmark. I dag är bolaget i konkurs och Bagger sitter i en poliscell i Los Angeles. Han är misstänkt för att ha lurat banker och andra på belopp i miljardklassen.

När Köpenhamnstidningen Ekstra Bladet talar med honom genom plexiglaset i häktet säger han att han pressats på enorma belopp och att också hans familj hotats till livet.

– Jag har blivit hotad med skjutvapen mellan 25 och 30 gånger, säger Bagger, men vill inte berätta vem som hotat honom eller vem som fått alla pengar.

Han lär få frågan igen, när han i nästa vecka med poliseskort väntas återvända till Danmark. Därifrån avreste han senast på semester till Dubai. I arabemiratet lämnade han fru och dotter och for till östra USA.

Där sökte han upp en gammal svensk affärsbekant, som nu är bosatt i USA. Denne var precis på väg till Sverige. Där väntade en förhandling i hovrätten, där svensken försöker slippa två års fängelse för bokföringsbrott, som han dömts till i tingsrätten.

Bagger bad att få låna svenskens bil, vilket han också fick, och körde sedan över hela kontinenten. Han tog in på hotell i Kalifornien, gick dagen därpå och anmälde sig hos polisen i Los Angeles. Polisen låste in honom, eftersom Bagger var efterlyst via Interpol.

– Jag körde och körde och körde och kunde inte tänka en enda tanke på tre dagar, säger han till Ekstra Bladet. Bilfärden lär ha finansierats med några kreditkort, som fanns i svenskens bil.

Den 41-årige Bagger, som i perioder bott och verkat i Sverige, ska bland annat ha förfalskat sin närmaste mans underskrift vilket lett till att en rad banker gjort stora förluster på leasingkontrakt.

Bland de banker som tvingats erkänna förluster finns SEB, som sägs ha förlorat runt 70 miljoner svenska kronor på direktörens svindlande affärer. Danske Bank riskerar att förlora 350 miljoner kronor.

Tidningen Börsen och den ansedda revisionsfirman Ernest & Young har återtagit sin utmärkelse som Årets entreprenör från Stein Bagger.

Skrivet av: