Nu utmanas ANC

Mosiuoa "Terror" Lekota var tidigare ANC-minister. Nu startar han eget. Och för första gången utmanas ANC på allvar.


BLOEMFONTEIN, SYDAFRIKA. I dag höll den sydafrikanska politikens senaste tillskott, Cope - Congress of the People, sin första kongress. Partiledaren Mosiuoa, tidigare försvarsminister i ANC-regeringen, hoppade av när den kontroversiella Jacob Zuma valdes till ny ledare efter Thabo Mbeki.

Länge har det politiska livet i Sydafrika lamslagits av ANC:s helt dominerande roll efter apartheidregimens fall. Till och med det gamla nationalistpartiet, som upprätthöll apartheidregimen, är numera en del av ANC. Och när Cope grundades i dag var stämningen därmed mycket hög och hoppfull.

Partiledaren Mosiuoa Lekota vill odla en icke-ras-bunden politisk kultur och för att föregå med gott exempel stämde han upp en folksång på afrikaans, de vita boernas språk: Suikerbossie.

– Vi måste alla ha glädje av varandra, sa Lekota på afrikaans.

Och fortsatte:

– Vi tar alla sydafrikaner i hand för att bygga en sammansvetsad, demokratisk och framgångsrik nation baserad på social solidaritet, lag och rätt, sund moral och mänsklig värdighet, sade Lekota.

Någon tydlig ideologisk linje har inte Cope ännu. Men Lekota hänvisar till den marknadsorienterade politik som förts under Thabo Mbeki.

Tongångarna från det regerande ANC har inte varit nådiga mot det nya oppositionspartiet .

– Endast ANC kan ge er välstånd och enighet, sa ANC-ledaren Jacob Zuma.

Och en kvinnlig gräsrot var ännu tydligare i en intervju med DN:s Anna Koblanck:

– Cope kommer att dö en naturlig död. Vi kan inte tillåta ett annat parti att försvaga ANC eller ta över regeringsmakten, sade 38-åriga ANC-medlemmen Monica Seepamore, till DN:s korrespondent vid ett massmöte som skulle störa det möte som det nya partiet Cope utlyst på samma dag.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.