Zuma Sydafrikas nästa president

Kontroversiell politiker med förkärlek för maskingevär och polygami.


Sydafrikas nästa president blir Jacob Zuma, en kontroversiell man och kan beskrivas som en person med janusansikte. Han har bland annat anklagats för våldtäkt och korruption, men ses samtidigt som en kämpe från apartheidtiden och avtjänade bland annat två år på beryktade Robben Island tillsammans med landets nationalhjälte, Nelson Mandela.

Den omstridde Jacob Zuma ses som mer hårdför än sin företrädare Thabo Mbeki, en kursändring som skrämmer många.

En av hans favoritsånger är Umshini Wani - "Ge mig mitt maskingevär", en kamplåt från ANC-tiden, som han skanderat vid flera tillfällen under valkampanjen. En revolutionär gimick, möjligen. Desto allvarligare är då anklagelserna om våldtäkt och korruption.

Våldtäktsmisstankarna avslöjades i december 2005. Enligt anklagelsen ska han ha våldtagit en 31-årig kvinna. Jacob Zuma erkände att han haft sex med kvinnan, men inget mer och han friades senare från misstankarna. Till saken hör att Jacob Zuma under den tiden var ordförande i nationella Aids-rådet. Trots att han visste att kvinnan, som anklagat honom för våldtäkt, var HIV-positiv, hade han oskyddat sex med en henne. Men Jacob Zuma menade att det aldrig var någon fara för att han själv skulle bli smittad, eftersom han tog en rejäl dusch efteråt.

Överhuvudtaget verkar Jacob Zuma ha en något avvikande uppfattning kring samlevnadsfrågor, han är nämligen öppet polygam. I år gifte han sig för sjätte gången, trots att han han redan var gift. Dessutom har han varit fruktsam och är far till 18 barn.

Jacob Zuma föddes 1942 och började engagera sig politiskt i kampen mot apartheid under 1960-talet. En kamp som så småningom tvingade honom i exil i grannländerna Swaziland och Mocambique. Först i samband med Apartheidssystemets fall 1990 kunde han återvända hem.

Den politiska personen Jacob Zuma skiljer sig från företrädaren Thabo Mbeki. Medan Mbeki var en mer resultatinriktad mittenorienterad politiker, är Jacob Zuma mer slagkraftig och radikal, med nära band till det sydafrikanska kommunistpartiet. Han har kritiserat Mbeki-administrationen för att inte bekämpa fattigdomen tillräckligt, vilket ökat hans popularitet bland de allra fattigaste. Andra, mer kritiska bedömmare, är oroliga att Sydafrika fått sin egen Robert Mugabe. Oavsett vägval, är det en oviss framtid som väntar Sydafrika.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

Explosion i Trelleborg

Någon form av explosion har skett vid en lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

1 timme sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

1 timme sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

2 timmar sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

igår 23:12
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.