Grönt ljus för EU:s klimatpaket

EU:s klimat- och energipaket hann bli klappat och klart till jul.


På onsdagen röstade EU-parlamentet med klar majoritet igenom paketet.

I förra veckan kom EU:s stats- och regeringschefer överens om de sista svårlösta delarna och på onsdagen ställde sig EU-parlamentet bakom förslagen.

Därmed har EU gett sig själv ett bindande mål att minska koldioxidutsläppen med 20 procent till 2020, att samtidigt öka energieffektiviteten med 20 procent och att öka andelen förnybar energi till 20 procent av den totala energianvändningen.

Eftergifter för industrin

Efter EU-toppmötet förra veckan kom kritik både från parlamentariker och miljöorganisationer att det ursprungliga förslaget hade vattnats ur. Främst gällde kritiken att det gjorts eftergifter för industrin och att en stor del av EU:s utsläppsminskningar får göras i utvecklingsländer, något som den svenska regeringen drivit hårt. EU-parlamentariker Lena EK (c) som varit med och förhandlat om utsläppshandeln är nöjd, även om hon tycker att vissa delar hade kunnat bli bättre.

– Strukturen och målen finns kvar. Men när det gäller verktygen för att ta oss dit har regeringarna varit där och gnagt och gjort dem svagare, säger Ek. Men jag tror på konsumenterna, att de genom sina val kommer att vara en pådrivande faktor som gör att vi kan överträffa målen.

"För dåligt"

Svenska EU-parlamentariker från vänsterpartiet, miljöpartiet, junilistan och socialdemokraterna röstade nej till den del som handlar om ansvarsfördelningen mellan länderna. Det var helt enkelt för dåligt.

– Vi är kritiska till att EU inte ens ska göra en majoritet av utsläppsminskningarna på hemmaplan, säger Åsa Westlund (s).

V och mp valde dessutom att rösta nej till förslaget om utsläppsminskningar för bilar, eftersom de anser att det blivit så urvattnat att biltillverkarna kan köpa sig fria. Nej-röstarna var dock i klar minoritet, vilket innebär att EU nu har en gemensam ståndpunkt inför de internationella klimatförhandlingarna i Köpenhamn om ungefär ett år.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!