EU-ledare eniga om stimulanspaket

EU:s ledare ställer sig bakom en stimulansinjektion på 200 miljarder. (TT)


EU:s ledare ställer sig bakom en stimulansinjektion på 200 miljarder euro för att få fart på ekonomin igen.

Varje land får själv bestämma vilka åtgärder det vill genomföra. Men genom att alla gör något på samma gång tror EU-ledarna att det kan bli en verkningsfull stimulans.

Totalt ska åtgärderna motsvara runt 1,5 procent av unionens BNP, motsvarande 2 000 miljarder kronor.

Det allra mesta av detta ska medlemsländerna stå för, men en mindre del kommer från EU:s budget. Det handlar till exempel om att sätta igång projekt tidigare än vad det var tänkt och ge mer resurser till Europeiska investeringsbanken (EIB) som kan slussas vidare till företag i form av förmånliga lån.

Den svenska regeringen har sagt att den redan gjort sin del genom satsningar i höstens budget och åtgärdspaket efter det. Samma signal kommer från Tyskland, som in i det sista kritiserade "bollande med miljarder".

En åtgärd som lyfts fram som ett effektivt medel för att skapa jobb och stimulera efterfrågan är att sänka momsen på arbetsintensiva tjänster, till exempel restauranger. Det är en fransk hjärtefråga som ältats i flera år av EU:s finansministrar, inte minst för att Tyskland bjuder motstånd.

På en presskonferens sade Frankrikes president Nicolas Sarkozy att han är säker på att Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommer att ge konstruktiva instruktioner till sin finansminister när det är dags för unionens finansministrar att besluta om saken i mars nästa år.

Det ger Borg en möjlighet att till slut få igenom lägre kostnader för tjänstesektorn, trots att hans ursprungliga förslag om sänkta arbetsgivaravgifter för tjänsteföretag fick läggas på hyllan sedan EU satte käppar i hjulen för ett år sedan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!