Zimbabwes koleraepidemi blir värre

- 12/12/2008, 20:30 -

En minister anklagar Storbritannien för att ligga bakom koleraepidemin. (TT)

En minister i Zimbabwe anklagar Storbritannien för att ligga bakom koleraepidemin som snart krävt 800 liv. Samtidigt varnar läkare för att epidemin kommer att bli mycket värre innan den kan stoppas.

President Robert Mugabe hävdade i torsdags att epidemin i landet är över och att Zimbabwe nu är helt kolerafritt. Uttalandet mötte hård internationell kritik och Mugabe tar nu tillbaka påståendet.

Den statliga tidningen The Herald hävdar att presidenten i själva verket aldrig förnekat epidemin med dess tiotusentals smittade utan att europeiska mediebolag medvetet förvanskat presidentens uttalande.

På fredagen trappade regimen dessutom upp ordkriget ytterligare. Informationsminister Sikhanyiso Ndlovu anklagade då Storbritannien för att ligga bakom koleraepidemin.

"Biologisk krigföring"

Enligt ministern använder den forna kolonialmakten sjukdomen som en del i sin krigföring mot Zimbabwe med det slutgiltiga målet att orsaka ett folkmord.

– Koleraepidemin i Zimbabwe är en allvarlig biologisk, kemisk stridskraft, ett folkmordsangrepp av britterna på Zimbabwes invånare, sade han.

Läkare utan gränsers landansvarige i Zimbabwe, Manuel Lopez, säger till TT att koleraepidemin rasar starkare än någonsin. Han räknar också med att epidemin blir mycket värre innan det finns chans till förbättring.

Inne i städerna där epidemin startade har takten visserligen avtagit något. Men nu sprider sjukdomen sig till landsbygden där människor insjuknar i en oroväckande fart.

Svår att stoppa

Manuel Lopez fruktar därför att dödssiffrorna kommer att stiga dramatiskt och han tvekar inte att tala om kolerautbrottet som en landsomfattande katastrof. Epidemin har drabbat samhället hårt och gjort stor skada. Hälsodepartementet kan inte hantera den här epidemin utan hjälp utifrån. Regnperioden är högsäsong för kolera och eftersom Zimbabwes regn precis har börjat tror Manuel Lopez inte att epidemin kan hejdas förrän tidigast i februari.

– En koleraepidemi får ett eget liv och är väldigt svår att stoppa om man inte får bukt med den precis i början, säger han till TT.

Skrivet av: