EU:s klimatpaket nästan i mål

EU-parlamentets förhandlare öppnar för ett ja från parlamentet vid omröstningen på onsdag.


Trots invändningar har EU-parlamentets förhandlare nu ställt sig bakom det klimat- och energipaket som EU:s ledare kom överens om på sitt toppmöte.

För att EU:s klimatpaket ska kunna träda i kraft måste också EU-parlamentet säga ja. Det kan ske på onsdag när parlamentet röstar i Strasbourg. Redan på lördagen slöt parlamentets förhandlare upp bakom paketet, vilket banar väg för grönt ljus vid omröstningen.

– Jag tänker rekommendera min grupp att rösta ja, säger Lena Ek (c), som varit med och förhandlat om handeln med utsläppsrätter.

EU-ledarna gjorde eftergifter för både industri och nyare medlemsländer i Öst- och Centraleuropa i sin överenskommelse. De behöver inte köpa lika stor del av sina utsläppsrätter på auktion som det var tänkt, utan får en större del gratis. De eftergifterna finns kvar efter förhandlingarna med parlamentet.

– Det är en klar urvattning. Men handelssystemets inriktning är rätt, även om det kommer att ta längre tid att nå full auktionering, säger EU-parlamentarikern Jens Holm (v).

Litet förhandlingsutrymme

Flera EU-parlamentariker, inte minst svenska, är mycket kritiska mot att EU-länderna får göra en så stor del av sina utsläppsminskningar i utvecklingsländer för de sektorer som inte omfattas av utsläppshandeln. Mer än hälften kan göras i u-länder.

På svenskt initiativ kan vissa länder tillgodoräkna sig ännu fler projekt i u-länder än vad som var tanken i det ursprungliga förslaget. Men lördagens förhandlingar ändrade inte på detta.

– Det går inte att göra något åt, det är bara att inse, säger Lena Ek om förhandlingsutrymmet.

Inget stöd till kärnkraft

Parlamentet fick dock in ett klargörande i texterna. De 15 procent av auktionsintäkterna som EU-länderna kan ge som stöd till energieffektiva anläggningar får inte ges till kärnkraftverk. Endast anläggningar för alternativt bränsle ska kunna få detta statsstöd.

Det övergripande målet i paketet är att utsläppen ska minska med 20 procent till 2020. Samtidigt ska energieffektiviseringen öka med 20 procent och förnybar energi stå för 20 procent av den totala energianvändningen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!