Minst 90 döda i italienskt jordskalv

Tusentals byggnader har förstörts - tiotusentals människor kan ha mist sina hem.


Minst 90 människor rapporteras ha dödats i det kraftiga jordskalv som drabbade Italien i natt.

Tusentals byggnader sades också ha förstörts och tiotusentals kan ha mist sina hem.

Dödssiffran kan komma att stiga eftersom de flesta låg och sov när skalvet inträffade vid halvfyratiden i morse.

Det skulle göra jordbävningen till den mest dödsbringande i Italien sedan 1980, då ett skalv med magnituden 6,5 krävde omkring 2 700 människoliv i södern.

50 000 hemlösa

Värst drabbad är staden L'Aquila omkring tio mil nordöst om Rom. 50 000 människor kan ha blivit hemlösa, sade en företrädare för räddningstjänsten.

Premiärminister Silvio Berlusconi utlyste katastroftillstånd och ställde in en resa till Moskva.

Med filtar över axlarna och resväskor i händerna lämnade många av L'Aquilas närmare 70 000 invånare sin stad av rädsla för efterskalv. Andra som stannade föredrog att hålla sig utomhus framför att vara kvar inne i husen.

Tv-bilder visade hur räddningsmanskap med sökhundar letade genom bostadsruiner i staden, där de flesta byggnaderna i stadens äldre kvarter uppvisade sprickor. En räddningsarbetare sade till AFP att skador hade inträffat i områden upp till tre mil från L'Aquila.

Räddningschefen Guido Bertolaso sade enligt tv-kanalen Sky att "många, många byggnader har rasat samman och folk är instängda där".

–Tusentals människor har förlorat sina hem och vi hjälper dem med provisoriska lösningar som tält.

–Det här är den värsta katastrofen som har drabbat Italien på tio år och jag vädjar till alla att inte bege sig till området, tillade han.

Påven ber

Påven Benedictus XVI bad för de människor, "särskilt barnen", som omkommit i skalvet, meddelade Vatikanen.

Skalvets epicentrum låg omkring nio mil nordöst om Rom och inträffade en mil ner i jordskorpan. Skalvets magnitud uppgick till mellan 5,8 och 5,3 enligt olika geologiska institut. Jordbävningen var den dittills starkaste i en serie i trakterna runt L'Aquila söndag-måndag.

Skalvet kändes inne i den italienska huvudstaden där det väckte invånare. Eftersom det inte var så djupt i jordskorpan märktes det över ett vidsträckt område.

Enligt svenska UD bor ett antal svenskar i skalvdrabbade området. Svenska ambassaden i Rom skulle kontakta samtliga under dagen. Det fanns inga uppgifter om omkomna svenskar.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!