Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skalvets förvarningar viftades bort

- 07/04/2009, 00:49 -

De minst 150 döda människorna efter jordskalvet i Italien hade kunnat räddas.

Redan i januari kunde seismologen Gioacchino Giuliani, efter mindre jordskalv i bergsområdet nära L'Aquilatrakten, förutspå ett större kommande skalv. Han varnade upprepade gånger människorna i området och uppmanade dem att flytta. Tacken för det blev en polisanmälan av L'Aquilas borgmästare Massimo Cialente som menade att Giuliani spred panik med sina varningar, och det hela viftades bort som nonsens.

I dag kan vi se hur tragedin slutade. Minst 150 människor har omkommit och över 50 000 har blivit hemlösa.

– Det är skandal, det som hänt. I tre månader har det kommit regelbundna skalv som blivit starkare och starkare, säger L'Aquilabon Maria Francesco till nyhetsbyrån AFP.

Nu bråkar politiker och räddningstjänst om vem som bär ansvaret och ifall fler människoliv kunnat räddas. Civilförsvaret i regionen Abruzzo fick inte oväntat klä skott för tragedin sedan man tonat ned riskerna.

– Det är en tragedi som vi förvarnats om. Den senaste tidens varningar har underskattats, sade regionens regeringschef Stefania Pezzopane.

Skrivet av: